Frysta jordgubbar orsakade Hepatit A Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Anställd på Helsingborgsrestaurang smittad med hepatit A

Publicerad

En anställd på en restaurang i Helsingborg har smittats med hepatit A efter att ha ätit frysta jordgubbar från Polen. Den anställde fick förhöjda levervärden, feber och ont i levern bland annat.

Insjuknandet inträffade under sommaren och restaurangen har nu anmält händelsen som en arbetsskada till Arbetsmiljöverket. Den anställde drabbades av mycket förhöjda levervärden, trötthet, blev matt, fick ont i levern och feber bland annat, enligt anmälan.

Tidigare i somras gick Livsmedelsverket ut med en varning kring polska jordgubbarna. Totalt har flera personer insjuknat i smittan efter att ha ätit bland annat smoothies med jordgubbar från Polen.

Samma typ av virus

Folkhälsomyndigheten gjorde då tester och kunde konstatera att det var samma typ av virus som personerna blivit smittade av, enligt Livsmedelsverket.

Jordgubbarna har sålts av ett företag i Polen till en grossist i Sverige som sedan sålt vidare bären till olika storhushåll och restauranger.

– Det var ett avgränsat parti som var smittat och som nu har återkallats så det ska inte finnas några smittade jordgubbar från just det partiet någonstans i alla fall, säger Mats Lindblad som är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Fört över smittan till bären

Via Livsmedelsverket har polska myndigheter informerats om virusfynden.

– Mest troligt är det att de som har plockat bären har burit på smittan och att det sen har först över till bären.

Totalt har 18 personer i Skåne smittats med hepatit A sedan april i år, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. I augusti konstaterades fyra fall.

För att undvika att smittas av just frysta bär så uppmanar Livsmedelsverket att man ska koka bären.

– Vi rekommenderar alltid att koka frysta hallon. Med just jordgubbar finns ingen generell rekommendation men vill man vara helt säker så är det bäst att alltid koka frysta bär, säger Mats Lindblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer