Thomas Nerd (S) kräver att förvaltningen ger honom information han kan lita på – annars lämnar han sitt uppdrag. Foto: SVT

Ansvarig politiker litar inte längre på förvaltningen

Uppdaterad
Publicerad

Politikern Thomas Nerd (S) fick kännedom om socialtjänstens omfattande brister via visselblåsarlarm. Han är mycket besviken över hur Båstad kommun hanterar krisen och överväger nu att lämna sitt uppdrag som nämndordförande.

– Jag kan inte utföra mitt uppdrag när jag inte får rätt beslutsunderlag. Så har det varit sedan jag tillträdde i januari, säger Thomas Nerd (S), utbildningsnämndens ordförande, till SVT Nyheter.

Han är i dag mycket kritisk till att förvaltningen själv inte tagit sitt ansvar och tillhandahållit rätt information till politikerna.

Missförhållanden i Båstads kommun

Ny rapport kom inte på bordet

Senaste exemplet hämtar han ifrån nämndens möte i tisdags.

Då gick högst ansvarig chef för socialtjänsten, Henrik Andersson, igenom den larmrapport som blivit känd den senaste veckan.

– Jag ställde kompletterande frågor men fick inte reda på att det fanns ytterligare en rapport, med fler utsatta barn. Det informerade socialsekreterarna mig istället om i efterhand, säger Nerd besviket.

Rapporten han syftar på har SVT tagit del av. Det omfattar ytterligare åtta individärenden där barn riskerat att fara illa på grund av felaktig handläggning. Detta utöver de nio ärenden som redan rapporterats om.

– Henrik Andersson har sagt till mig att han inte kände till detta. Andra har sagt till mig att han gjorde det. Ord står mot ord, säger Nerd.

Nerd är kritisk till hur kommunen hittills har hanterat krisen och beskriver åtgärderna som ”helt otillräckliga”. Detta trots att ett par chefer inom socialtjänsten redan klivit åt sidan. Nu senast Henrik Andersson.

”Högsta ledningen ansvarig”

Thomas Nerd hävdar att ansvaret ytterst faller på kommundirektören, Erik Lidberg.

– Det är hans ansvar att skapa arbetsförhållanden så att förvaltningen levererar till politiken. Det har han inte lyckats med, säger Nerd (S).

Erik Lidberg svarar på kritiken:

– Jag ger mig inte på att kommentera det här. Vi har nog med att få verksamheten att fungera.

Nerd säger till SVT att han fattat ett beslut:

– Nu är måttet rågat. Nu måste politikerna få bättre underlag från förvaltningen som vi kan lita på. Annars lämnar jag mitt uppdrag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden i Båstads kommun

Mer i ämnet