• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en restaurang i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Drygt 80 procent av skörden skickas på export, bland annat till Australien. Foto: Erik Danielsson

I efterdyningarna av Findus: Skånska ärtor populära internationellt

Uppdaterad
Publicerad

De gulgröna ärttröskorna rullar åter på de skånska fälten, och i år ska företaget Foodhills i Bjuv skörda 9000 ton gröna ärtor under tio hektiska veckor. Drygt 80 procent av skörden skickas sedan på export, bland annat till Australien.

– Australien, USA och Kina är flitiga köpare av våra skånska, frysta ärtor, säger Kalle Beckman, vd på livsmedelsföretaget Foodhills i Bjuv.

Skörden är minuitiöst planerad sedan flera månader tillbaka. Ärtorna sås enligt ett avancerat schema, för att grödan ska mogna vid olika tillfällen på olika åkrar.

– Ja, annars hade vi inte haft en chans att hinna med när det är dags för skörd – vi måste skörda ärtorna vid exakt rätt tillfälle. Blir det en dag för mycket innan vi hinner tröska så är det kört, då är ärtorna övermogna och bara att plöja ner i jorden, säger Kalle Beckman.

Tröskorna rullar dygnet runt

Ärttröskorna arbetar just nu dygnet runt i treskift. I en av maskinerna sitter Mikael Andersson, erfaren tröskförare som gör sin 32.a ”ärtsommar”.

– Det här är årets höjdpunkt för mig. Det finns inget som slår månaderna då ärtskörden ska bärgas, berättar Mikael.

Stora expansionsplaner

Företaget Foddhills AB, som uppstått i efterdyningarna av Findus uppmärksammade nedläggning i Bjuv, skördar i år cirka 9 000 ton ärtor. Planerna är en kraftig expansion av volymerna på ganska kort sikt.

– Inom några år borde vi kunna skörda nästan 30 000 ton, spår Kalle Beckman. Efterfrågan på skånska ärtor av hög kvalitet finns, inte minst utomlands, menar han.

I månadsskiftet augusti/september räknar man med att hela den skånska ärtskörden är bärgad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer