– Australien, USA och Kina är flitiga köpare av våra skånska, frysta ärtor, säger Kalle Beckman, vd på livsmedelsföretaget Foodhills i Bjuv.
Skörden är minuitiöst planerad sedan flera månader tillbaka. Ärtorna sås enligt ett avancerat schema, för att grödan ska mogna vid olika tillfällen på olika åkrar.
– Ja, annars hade vi inte haft en chans att hinna med när det är dags för skörd – vi måste skörda ärtorna vid exakt rätt tillfälle. Blir det en dag för mycket innan vi hinner tröska så är det kört, då är ärtorna övermogna och bara att plöja ner i jorden, säger Kalle Beckman.
Tröskorna rullar dygnet runt
Ärttröskorna arbetar just nu dygnet runt i treskift. I en av maskinerna sitter Mikael Andersson, erfaren tröskförare som gör sin 32.a ”ärtsommar”.
– Det här är årets höjdpunkt för mig. Det finns inget som slår månaderna då ärtskörden ska bärgas, berättar Mikael.
Stora expansionsplaner
Företaget Foddhills AB, som uppstått i efterdyningarna av Findus uppmärksammade nedläggning i Bjuv, skördar i år cirka 9 000 ton ärtor. Planerna är en kraftig expansion av volymerna på ganska kort sikt.
– Inom några år borde vi kunna skörda nästan 30 000 ton, spår Kalle Beckman. Efterfrågan på skånska ärtor av hög kvalitet finns, inte minst utomlands, menar han.
I månadsskiftet augusti/september räknar man med att hela den skånska ärtskörden är bärgad.