Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till följd av det ansträngda ekonomiska läget vill flera fastighetsägare ha hyreshöjningar på omkring 10 procent. Hyresgästföreningen i Helsingborg avfärdar kravet. Hör mer i klippet ovan. Foto: Linda Ekström/SVT

Årets hyresförhandlingar igång – fastighetsägare vill ha runt tio procents höjning i Helsingborg

Publicerad

Det är svårt för alla parter att komma överens i hyresförhandlingarna i Helsingborg. De flesta privata fastighetsägarna begär ungefär en tioprocentig höjning något som hyresgästföreningen inte går med på.

Med högre kostnader i samhället blir det tufft med ekonomin för både fastighetsägare och hyresgäster. Privata fastighetsägare begär runt tio procent i årets förhandlingar. Helsingborgshem ligger lite lägre. Men varnar också för tuffare krav.

‍– Alla kostnader vi har rusar och hyresgästerna måste förvänta sig en lite högre höjning i år än vad vi sett de senaste åren, säger Tor Berger förhandlingsansvarig på Helsingborghem.

Hur stor smäll tror du hyresgästerna kommer behöva ta i år?

‍– De yrkande vi har sett runt tio procent, där vill vi inte ens vara. Men samtidigt måste det bli lite mer än de två procent vi närmade oss förra året. Så någonstans emellan, säger Tor Berger förhandlingsansvarig på Helsingborghem.

”Långt ifrån rimligt”

Förra året landade höjningen på 1,7 procent och förhandlingarna blev försenade.

I år är ambitionen att bli klara med hyrorna den första januari men Peter Olsén, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, säger att förhandlingarna nu går väldigt trögt och undrar om de kommer bli klara i tid.

‍– Yrkanden på tio procent är långt ifrån rimligt, säger Peter Olsén.

Privata fastighetsägare ser kostnadsökningar

SVT Nyheter Helsingborg har sökt olika större privata fastighetsägare i Helsingborg. Ingen vill kommentera de pågående hyresförhandlingarna närmare.

Men Willhem AB menar att de vill se högre hyresökning än tidigare år på grund av att de har stora kostnadsökningar framför sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer