• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Arian hjälper de nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Arian Dushku kom som flykting till just Ljungbyhed för 17 år sedan. Nu återvänder han dit som volontär för att hjälpa de nyanlända på transitboendet.

Själv var han bara fyra år när familjen flydde från Kosovo via Makedonien till Sverige 1999.

Men Arian  har minnesbilder som etsat sig fast, och sina föräldrars berättelser om när flygplanet sjönk för landning i Ljungbyhed.

– Min pappa beskriver han blev så tårögd när han kom hit, när vi höll på att landa, och såg brandbilar på plats och ambulanspersonal. Han tänkte ”det här är folk som inte känner oss, och ändå välkomnar de oss och ger oss trygghet”, säger Arian Dushku.

Familjen hamnade så småningom i Ockelbo, men flyttade efter några år till Klippan.

Ville ge tillbaka

Och när Migrationsverket i oktober öppnade landets största transitboende i Ljungbyhed Park bestämde sig Arian för att hjälpa till där.

– Jag kände igen mig själv och framför allt hur mina föräldrar berättar att det var då. Hur jobbigt vi hade det men samtidigt var där svenskar och andra flyktingar som hjälpte till.

Arian fick med sig kompisarna i Klippans Unga Muslimer, en förening som han var med och startade i somras,

Nu är de ett helt gäng som brukar assistera Röda Korset varje söndag, i klädsorteringen och som tolkar.

– Klippans Unga Muslimer har ett pågående projekt hela tiden där vi samlar in kläder under veckan och varje söndag kommer vi hit, berättar Arian Dushku och visar runt i de olika rummen där kläderna först sorteras, sen kommer ut i olika rum för barn-, dam- respektive herrkläder.

Måna språk

– Vi har folk i vår förening som kan dari, arabiska och olika dialekter. Bara en av våra medlemmar kan sex olika språk, så det är jättekul. Vi kan vara till stor hjälp här.

Killarna har fått massor av uppskattning från olika håll, de har till och med hamnat i årets Ljungbyhedskalender.

Och Arian hoppas att han och föreningen ska kunna bidra med ännu mer framöver.

– Vi kommer hit och hjälper till, får massor av från barn, från vuxna. Det värmer jättemycket i våra hjärtan och driver oss framåt. Så vi hela tiden vill vi engagera oss och nu kommer kanske lite flyktingar till Klippan, då vill vi hjälpa till att integrera dem också, säger Arian Dushku.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer