I strid med gällande regler och hälsoföreskrifter slänger en del människor asbestprodukter på platsen för fyllnadsmassor. Foto: Tomas Malmberg

Asbest hamnar fel på återvinningen – ”handlar om okunskap”

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka påträffar personalen asbest som hanterats och slängts på ett sätt som kan innebära en hälsofara.

Asbestmaterial ska plastas in före det tas till återvinningscentralen och kastas i en särskild container. Detta eftersom inandning av asbestdammet kan leda till cancer. Men en bit bort från den vanliga återvinningssnurran hittas det varje vecka material som innehåller asbest.

Inge Abrahamsson, NSR. Foto: Tomas Malmberg

– Det är bland schaktmassor och fyllnadsmaterial det ibland hamnar eternit och asbest. Inte minst fönsterbrädor från 1960-talet, som innehåller asbest, hamnar där. Där handlar det oftast om okunskap, säger Inge Abrahamsson på NSR.

Privatpersoner i Helsingborg ska försluta sina asbestmaterial i plast innan avfallet slängs här. Större mängder ska vägas in och slängas på en central på Hjortshögsvägen 1. Foto: Tomas Malmberg

Dumpas varje vecka

Men även på den central som hanterar företagares avfall och allmänhetens större mängder dumpas asbestmaterial varje vecka.

– Tyvärr är det nog så att det handlar om ekonomisk vinning i de fallen, det är ganska dyrt att lämna in asbest där, säger Inge Abrahamsson.

Både han och enhetschef Anna-Karin Falkenström vill lyfta fram att de allra flesta kunderna sköter sig. NSR arbetar efter en avfallstrappa som går ut på att först ta tillvara på allt som kan återbrukas. Steget efter det är att omhänderta farliga material och produkter.

NSR har ansvaret

Hur ser du på ert ansvar för att folk gör rätt när de slänger saker här?

– Här är det vi som har ansvaret, vi ska se till att det hamnar i rätt containrar, säger Anna-Karin Falkenström.

Men enligt enhetschefen så är det svårt att helt försäkra sig om att ingen gör fel eller bryter mot reglerna.

Anna-Karin Falkenström är enhetschef för återvinningscentralerna som drivs av NSR. Foto: Tomas Malmberg

– Det har med bemanningen på återvinningscentralen att göra. Och man kan alltid vara mer personal, men det är en kostnadsfråga, säger Anna-Karin Falkenström.

Hon berättar att NSR kontinuerligt utvecklar kommunikationen med allmänheten och företagare, men poängterar att information om hur farliga material ska hanteras finns på bolagets hemsida.  

”Asbest håller på att glömmas bort”

Arbetsmiljöverket:

– Det är samma risker för allmänheten som det är för arbetare. Men jag tror inte att allmänheten är medveten om hur många saker som innehåller asbest, säger Peter Burman, enhetschef på Arbetsmiljöverket Region syd. Myndigheten har bland annat asbesttillsyn som ett prioriterat område. På Arbetsmiljöverkets hemsida går det att läsa mer om vilka saker som kan innehålla asbest.

Byggnads:

– Vi ser mycket slarv från privatpersoner på återvinningscentraler. Jag tror att asbest håller på att glömmas bort, det informeras inte på samma sätt i skolorna. Ungdomarna känner inte längre till det, säger Robert Nilsson, skyddsombud på Byggnads, med asbest som specialområde.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.