Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Bjuv går åsikterna isär när det gäller narkotikaproblematiken bland unga. Foto: SVT

Kommunchefer slår ifrån sig: “Inget Bjuvsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Bjuv själv slagit fast att kommunen ligger på en förhöjd nivå gällande försäljning och bruk av narkotika hänvisar flera chefer i kommunen till att det är ett nationellt problem, snarare än ett lokalt. Men boende i Bjuv delar inte den bilden.

När SVT Nyheter Helsingborg pratar med ungdomar, drabbade föräldrar, ideella krafter och polisen vittnar flera om att det finns stora mängder narkotika i kommunen.

– Det är mycket narkotika, det finns både ute och på skolor, de säljer i skolan, säger Simina Carmen, 14 år.

– För en liten unge är det lättare att få tag på droger och sånt än cigg, säger Michael Gomany, 16 år.

Hör de olika åsikterna i kommunen i klippet ovan.

“Inte ett Bjuvsproblem”

I flera avtal pekar kommunen själv på en ”förhöjd nivå gällande försäljning och bruk av narkotika”. Under de senaste åren har Bjuv även legat på höga nivåer gällande anmälda narkotikabrott och hittills i år ligger kommunen på samma siffra som Malmö, sett till befolkningsmängd. Orosanmälningar gällande missbruk bland unga har också dubblerats de senaste åren.

Enligt rektorer, öppenvårdscentralen, socialtjänsten och trygghetssamordnare arbetar kommunen med flera brottsförebyggande åtgärder. Men trots det hänvisar de till att det är ett nationellt problem.

– Det är inte ett Bjuvsproblem, det är ett samhällsproblem på bred front, säger Mathias Hasselrot, rektor på Varagårdsskolan.

Kriminologen: ”Högsta grad ett lokalt problem”

Marie Torstensson Levander är i professor i kriminologi på Malmö universitet, och betonar tyngden i att arbeta med narkotikaproblematik lokalt.

– Klart att det är ett samhällsproblem, men i allra högsta grad ett lokalt problem. I det här fallet så är det ju något som inträffar lokalt och då är det ett lokalt problem och då får man hantera det.

Regeringen har föreslagit en ny lag som innebär att kommunerna själva ska ta fram en lokal lägesbild över brotts­ligheten och ta ställ­ning till behovet av åtgärder. Regeringens förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

För att säkerställa att kom­munerna arbetar med dessa frågor på ett effektivt och kunskaps­baserat sätt före­slår regeringen att kom­munernas ansvar för brotts­före­byggande arbete regleras i lag. Enligt den nya lagen ska kom­munerna ta fram en läges­bild över brotts­ligheten och utifrån denna ta ställ­ning till behovet av åtgärder och besluta om en åtgärds­plan. Kom­munerna ska också ta visst ansvar för sam­ordningen av det lokala brotts­före­byggande arbetet och inrätta en sam­ordnings­funktion.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotika i Bjuv

Mer i ämnet