Förskolläraren Maria Olsson sökte sig till Åstorps kommun för att få möjlighet att arbeta tillsammans med andra utbildade pedagoger.

Åstorp valde att satsa – och fick förskollärarna att strömma till

Uppdaterad
Publicerad

Andelen förskollärare på skånska förskolor varierar stort – framför allt mellan kommunerna. I Malmö hade bara lite drygt var fjärde anställd en förskollärarexamen förra året. Åstorp har satsat och vänt trenden.

Andelen utbildade förskollärare inom förskolan är en avgörande kvalitetsfaktor, enligt Skolverket.

Åstorps kommun låg förra året i nivå med övriga skånska kommuner med lite drygt 40 procent behöriga förskollärare.

– Vi har arbetat strategiskt och medvetet för att rekrytera. I dag ser vi att motsvarande siffra är 66 procent. Det handlar framför allt att vi låter förskollärarna göra det som det är utbildade att göra, säger Malin Andersson, biträdande förskolechef i Åstorp.

Kommunen har som mål att sju av tio anställda i förskolan ska vara utbildade.

Malin Andersson och Annica Nilsson, både biträdande förskolechefer i Åstorps kommun, tror att satsningen på förskollärare gjort det enklare med rekrytering.

Många förskollärare lockar andra

Pedagogiska luncher, arbetskläder och i-pads är saker som kommunen lockar nyanställda med.

Men för förskolläraren Maria Olsson var det framför allt möjligheten att arbeta med andra utbildade som fick henne att söka sig till Fröhusets förskola i Kvidinge utanför Åstorp. En förskola med 85 procent förskollärare bland de anställda.

– Att det redan fanns så många förskollärare lockade, att vi är fler som är med och delar på det pedagogiska ansvaret, säger Maria Olsson.

Får in spontanansökningar

En förskollärare går i snitt in med 30.000 kronor i lön som nyanställd i Åstorps kommun. Lönen har blivit en faktor i kampen om förskollärare mellan kommunerna.

– Vi får in spontanansökningar från förskollärare i dag som undrar om vi har lediga tjänster. Och det i ett läge när det råder stor brist på förskollärare i hela landet, säger Annica Nilsson, biträdande förskolechef.

Men kommuner konkurrerar om samma personalgrupp, finns det inte risk att ni utarmar närliggande kommuner på förskollärare?

– Ja, visst är det en kamp mellan oss. Men sedan är det ju helt upp till var och en att själv bestämma var den vill jobba, säger Annica Nilsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.