Pontus Pålsson intervjuas i Sydnytt.

Pontus Pålsson (M) i polisförhör

Uppdaterad
Publicerad

En rättsprocess har inletts mot den moderate politikern Pontus Pålsson i Åstorp. Han är skäligen misstänkt för att ha efterforskat källor i samband med ett inslag i SVT i oktober.

Det är tre personer som har anmält Pontus Pålsson för att han ska ha efterforskat vem som lämnat uppgifter i samband med ett inslag  i SVT den 29 oktober förra året Sådan efterforskning är enligt lag förbjuden. Inslaget handlade om att Pontus Pålsson under en tid kränkt flera tjänstemän i kommunen.

Justitiekanslern har efter de tre anmälningarna satt igång en rättsprocess. Pontus Pålsson har av domstol tilldelats en försvarare. Polisförhör ska hållas inom kort.

Fortsatt förtroende

Ordföranden för skånemoderaterna Lars-Ingvar Ljungman har fortsatt förtroende för Pontus Pålsson. Detta trots att det i Moderaternas etiska policy står: ”Den som befinner sig i en rättsprocess bör som regel ta en så kallad time out från förtroendeuppdrag”.

– Det är luddigt skrivet för att man ska kunna göra bedömningar från fall till fall, säger han.

Och vad är det som får dig att göra den här bedömningen i det här fallet?

– Det har ännu inte såvit jag vet framkommit något graverande  i den här förundersökningen, som gör att jag har ändrat uppfattning.

Men är det inte graverande om det handlar om yttrandefrihet ?

– Det är ju bara en förundersökning. Han är ju inte dömd än.

Det står ju inte i er policy att man måste vara dömd för att man uppmanas ta Time Out. Det räcker ju med att en rättsprocess har inletts.

– Ja det står att man BÖR. Det är, återigen, luddigt skrivet för att det ska finnas utrymme för tolkning från fall till fall, och min tolkning i det här fallet gör att jag kan säga att jag fortfarande har förtroende för honom, säger Lars- Ingvar Ljungman. 

SVT Nyheter har försökt nå Pontus Pålsson för en kommentar idag, men vi har inte lyckats med det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet