Åtalades för grov våldtäkt mot barn – frias

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern som åtalats för grov våldtäkt mot en flicka i 10-årsåldern, frias från misstankarna av Helsingborgs tingsrätt.

Mannen, som är hemmahörande i nordvästra Skåne, misstänktes för upprepade våldtäkter mot flickan under sommaren. Han åtalades för grov våldtäkt samt grova sexuella övergrepp mot barn.

Åtalet byggde på flickans berättelse. Tingsrätten menar att flickan är trovärdig och anser att han kan ha utsatt henne för de saker hon beskrivit. Men det räcker inte.

Ingen teknisk bevisning

För en fällande dom krävs enligt tingsrätten att ”utredningen om hans skuld är så stark att det framstår som praktiskt taget uteslutet att det har gått till på något annat sätt än vad som påstås i åtalet”.

Enligt tingsrätten är flickans uppgifter inte så klara och detaljerade som krävs. Det finns heller ingen teknisk bevisning och det har heller inte konstaterats några fysiska skador. Mannen frikänns därmed från båda åtalspunkterna.

Åklagaren vill överklaga

Kammaråklagare Linda Jeppsson Linderström har efter att ha läst domen, kommit fram till att hon ska överklaga domen.

– Det handlar framförallt om att tingsrätten menar att flickans berättelse är trovärdig, men att bevisen inte räcker. Jag kan tycka att de gör det, men vi får helt enkelt försöka finna lite mer stöd för hennes uppgifter, säger Linda Jeppsson Linderström.

Både rådmannen och två nämndemän är skiljaktiga och anser att flickans uppgifter är så trovärdiga att det skulle ha räckt till en fällande dom.

– Man får lite mer hopp om att det kan bli en vändning i hovrätten när en dom inte är enhällig, säger Linda Jeppsson Linderström.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt åklagaren för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.