En stor mängd amfetamin hittades på golvet ovanpå täckplats i det hus som polisen slog till mot utanför Landskrona i september förra året. Foto: Polisens förundersökning

Landskronabor misstänks ha tillverkat 200 kilo amfetamin i ödehus

Uppdaterad
Publicerad

När polisen slog till mot ett ödehus utanför Landskrona i september fann de närmare 200 kilo amfetamin – i meterlånga rader – på golvet. Nu pågår rättegången mot två män som enligt åklagaren bara är en del av en större organisation.

Männen, 34 och 38 år, är hemmahörande i Landskrona och står åtalade för att olovligen ha framställt cirka 300 kilo narkotika.

Tillverkningen ska ha skett i en insynsskyddat ödehus, utan varken el eller vatten. Enligt åklagaren är de två åtalade bara en del av ett större nätverk.

– Vi har vetat att fler personer är inblandade. Syftet har naturligtvis varit att åtala personer högre upp i hierarkin, men vi har inte lyckats identifiera dem, säger Peter Ståhl, riksåklagare vid enheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Försvann snabbt

Det var en jägare som i början av september anade att något inte stod rätt till i den övergivna fastigheten utanför Landskrona. Jägaren och några ur hans jaktlag tittade in huset. Där fann de flera personer som höll på att förpacka vitt pulver, personer som omedelbart lämnade platsen i bilar när de märkte att de var iakttagna.

Några dagar senare, den 14 september i fjol, slog polisen till.

Båda nekar till brott

I huset möttes de av en stor mängd vit massa, som visade sig vara 196,7 kilo amfetamin, utsmetad på golvet ovanpå en plastfilm. Därtill beslagtog polisen även 4,6 kilo förpackad narkotika.

De åtalade nekar båda till brott. 38-åringen greps när han kom körande till ödehuset när polis var på platsen. I förhör har han uppgett att han inte känner till att det hanterats narkotika i ödehuset och att han kom till platsen för att kasta skräp.

– Han har gett sin förklaring och han har ingen inblandning i narkotikahantering. I december höll inte bevisningen för att hålla honom häktad och jag anser inte att det tillkommit någon bevisning nu för att åtalet ska hålla, säger hans försvarsadvokat Lars Kruse.

Kan ha fört bort narkotika

Delar av den misstänkta narkotikan, som jägaren först såg och dokumenterade vid sitt besök, tycktes ha försvunnit från huset.

De två åtalade misstänks därför även för att ha fört bort 100 kilo av det framställda amfetaminet.

Åklagaren menar att brottet är att bedöma som synnerligen grovt med tanke på den stora mängd narkotika som framställts och att verksamheten bedrivits i organiserad form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.