Varnar för nya metoden att ta sig in i Sverige

Publicerad

Allt fler flyktingar tar sig in i Sverige genom att hänga sig fast under lastbilar. Men nu varnar åkare för den metoden.

Metoden upptäcktes först på Öresundsbron men har nu spridit sig till färjelinjen Helsingör-Helsingborg. Det berättade SVT Nyheter Helsingborg nyligen. Ett av de tillfällen då detta hänt fångades på bild.

Tull och polis har gripit flyktingar när de sprang av färjan i Helsingborg efter att med all säkerhet ha åkt under lastbilar. En man satt fortfarande kvar när han greps.

Nu varnar åkerier för att metoden att hänga sig fast under en lastbil är livsfarlig.

Kan klämmas ihjäl

– Det kan minska radikalt när lastbilen gör vissa manövrar. Då riskerar den som sitter där att klämmas till döds, säger Joakim Wahlgren på Börje Jönssons åkeri.

Han berättar att det är obehagligt för förarna att veta att det kanske sitter någon under bilen.

– Det är kraftiga svängar och knyckar och ska det dessutom följa med någon när man kör i 80 kilometer på motorvägen, så… Man vågar ju inte ens tänka på det.

Gränspolisen i Helsingborg har nu tagit kontakt med sina kolleger på både svenska och danska sidan och varnar för flyktmetoden. Man ska också ta upp diskussioner med åkerierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet