• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Foto: TT

Åtta års fängelse för dråp i Bjuv

Publicerad

En 49-årig man döms till åtta års fängelse för att ha strypt en 40-årig man till döds på en gård utanför Bjuv i somras.

Det var natten mot den 8 juli som polis och ambulans tillkallades. På platsen fanns en livlös man. Ambulanspersonalen fick igång hans hjärta och mannen fördes till sjukhus, men senare förklarades han död.

Enligt polisen ska det ha varit en privat tillställning på gården och de båda männen kände varandra sedan tidigare.

– Det är en mycket tragisk händelse där flera personer hade en sammankomst och något uppstod som tyvärr slutade i att en person miste livet, sade Tommy Lindén, chef för utredningssektionen på polisen i nordvästra Skåne, två dagar efter händelsen.

Hävdade nödvärn

I rättegången hävdade 49-åringen att han hade agerat i nödvärn och menade också att 40-åringen inte hade avlidit på grund av strypning utan på grund av sitt fysiska tillstånd och de skador han hade fått under en brottningsmatch dem emellan.

Tingsrätten bedömer att 49-åringen inledningsvis haft rätt till nödvärn eftersom 40-åringen bland annat ska ha knuffat honom, men att 49-åringen därefter handlat på ett sätt som har varit oförsvarligt.

– Normalstraffet för dråp är 8 års fängelse. Även om 49-åringen är tidigare ostraffad och gärningen har begåtts i en situation där han hade rätt till nödvärn kan straffet i detta fall inte sättas lägre, säger rådmannen Annika Friberg i ett pressmeddelande.

49-år­ing­en ska även betala skadestånd med drygt 115 000 kr till den dödade mannens far.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bjuv

Mer i ämnet