Ett av LSS-boendena som Attendo skulle tagit över på måndag. Tills vidare fortsätter verksamheten i kommunal regi. Foto: Minna Korsgren

Attendo får nej till att ta över gruppboenden

Uppdaterad
Publicerad

På måndag skulle vårdföretaget Attendo ta över driften av fyra gruppboenden för funktionshindrade i Helsingborg.

Men nu säger Inspektionen för vård och omsorg IVO nej till övertagandet.

Privata företag som vill driva gruppboende för funktionshindrade måste ansöka om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Så gjorde också vårdbolaget Attendo som vann upphandlingen när Helsingborgs kommun ville privatisera fyra gruppboenden för vuxna.

Det är ren rutin. Men den här gången sa IVO nej. Den chef som Attendo utsett för gruppboendena i Helsingborg ansågs inte vara tillräckligt kvalificerad.

Sent besked

Beskedet kom bara några dagar före 1 maj, när Attendo skulle ta över. Nu skjuts övertagandet framåt – om det alls blir av. Kommunen fortsätter tills vidare driva de fyra boendena i avvaktan på stadsjuristernas utredning om vad man kan göra nu.

Men beskedet från IVO har vållat politisk tubulens. Att flytta över gruppboendena i privat regi har varit en het politisk potatis ända från starten. Den styrande femklövern i Helsingborg, de borgerliga och MP, drev igenom frågan trots inte minst Socialdemokraternas nej.

”Har lurat oss”

Christel Håkansson (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, är skarpt kritisk.

– Attendo har lurat oss. De kan inte leva upp till varken IVO:s eller kommunens krav på kvalitet. Och så kommer det beskedet så nära inpå det tänkta övertagandet. Alla boenden, anhöriga och anställda blir oroliga, säger hon.

Hon tycker att den juridiska utredningen bör sluta med ett politiskt beslut att Attendo inte får ta över gruppboendena alls utan att driften fortsätter i kommunal regi.

Christel Håkansson är också kritisk mot bristen på information till oppositionen om vad som hänt och kräver ett snabbt extra möte med vård- och omsorgsnämnden.

Jonny Cato Hansson (C) och Christel Håkansson (S) är två av de högsta vårdpolitikerna med ansvar för LSS-gruppbostäder i Helsingborgs stad.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Jonny Cato Hansson (C) säger till SVT Nyheter Helsingborg att han beklagar den försenade informationen men att han inte ser något skäl till extramöte just nu.

”Olyckligt besked”

Men han säger också att han är besviken på Attendo

– Det är olyckligt att de inte klarade att leva upp till IVO:s krav. Enligt vårt avtal skulle allt fungera från dag ett, det vill säga på måndag. Detta vållar förstås oro för de boende och för medarbetarna att det inte blir så.

Det är oklart hur lång tid det tar innan den juridiska utredningen är klar och politikerna redo att fatta beslut.

Men Attendo hoppas fortfarande på att få ta över driften. Företaget har nu skickat in en ny ansökan till IVO – med en ny chef.

– Vi delar inte IVO:s bedömning. Men det går fortare att skicka en ny ansökan än att överklaga myndighetens beslut, säger regionchef Niklas Mandin.

De fyra gruppboendena med ett 20-tal lägenheter för funktionshindrade ligger i Mariastaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.