”Nils” berättar för SVT:s reporter om hotbilden mot honom. Foto: SVT

Hoppade av som yrkeskriminell – Helsingborg vägrar ge honom skyddat boende

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april 2019 skickar ”Nils” ett brev till socialförvaltningen i Helsingborg. Han har precis lämnat ett grovt kriminellt nätverk och vill ha skydd. Men att få hjälp ska visa sig bli svårare än han kunde föreställa sig.

Polisen menar att ”Nils” har en hotbild mot sig eftersom att han har hoppat av ett kriminellt nätverk. ”Nils” vänder sig till Helsingborgs stad och ansöker om att få ett skyddat boende. Kommunen säger nej. Där anser tjänstemännen att han inte är hemmahörande i Helsingborg eftersom att han vistas på annat ort vid det tillfället.

– Jag hade inte levt längre om jag var kvar. Om jag söker hjälp ifrån där jag flydde säger de att jag inte är därifrån, om jag söker hjälp dit jag flydde säger de också att jag inte är därifrån. Jag hamnar mitt emellan, det är helt sjukt att det får gå till så här, säger “Nils”.  

Fick rätt i domstol 

”Nils” överklagar beslutet till förvaltningsrätten. Domstolen ger honom rätt. Förvaltningsrätten anser att han ska få hjälp från socialförvaltningen i Helsingborg. Hans anknytning till Helsingborg är tillräcklig, enligt domstolen.

Men Helsingborgs socialförvaltning överklagar.   

Jag tycker det är skrämmande. Att du ska behöva kämpa när du är så utsatt som du är. Jag är redan i underläge och att det ska behöva ta så lång tid, det tycker jag är horribelt, säger ”Nils”.

Socialförvaltningen i Helsingborg vägrar att ställa upp på en intervju i fallet. Inte heller socialnämndens ordförande Samuel Lilja (M) vill intervjuas. Men via telefon når vi Jessica Granquist som är verksamhetschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

– Vi har rätt att överklaga ett beslut, det är en lagrätt vi har. Det är beroende på var man är skriven, vilken dyngsvila man har och massa andra saker. Vi har olika sätt att se på detta, och det är därför vi har bett att få detta prövat, säger hon. 

”Samhället har havererat”

“Nils” berättar att han inte vill tänka på vad som kommer hända om han inte får hjälp.

–  Jag mår inte bra. Jag kan inte unna mig den lyxen att må överhuvudtaget för jag vet inte var detta slutar. Jag kämpar nu för att välja rätt väg i livet, säger ”Nils”.

Du har ju själv satt dig i denna situationen, vad är ditt ansvar?

– Det var ju den vägen jag valde då. Om man inte hjälper dem som vill ändra sig och göra något gott istället, då tycker jag att samhället har havererat fullständigt. Då ska man inte heller gnälla om det smäller till höger och vänster, säger “Nils”.

Fotnot: ”Nils” heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.