Badförbudet hävs i Helsingborg – bakteriehalterna på godkänd nivå

Publicerad

Badförbuden avlöser varandra i Helsingborg under sommaren och kommer ofta efter kraftiga regnväder. Då tvingas NSVA pumpa ut avloppsvatten i sundet för att undvika översvämningar.

Det är återigen badvänligt efter förra veckans badförbud på flera stränder i Helsingborg. Då visade mätningar ohälsosamma bakteriehalter i vattnet.

Problemet uppstod efter att regnväder fyllt stadens vattenledningar mer än reningsverken och pumpstationerna kan hantera.

Problemet är bland annat att Helsingborg, likt flera städer, har flera äldre typer av vattenledningar som samlar både regnvatten och vatten från hushåll.

– Det är kanske bara två procent avloppsvatten men det innehåller ju likväl bakterier och även om det släpps ut långt från kusten kan strömmar föra med det in igen, säger Pär Gustafsson.

Hör mer om varför badvattnet i Helsingborg blev otjänligt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer