Foto: SVT

Båstad sticker ut – har högst smittspridning i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Turistorten Båstad är nu den kommun i Skåne som har högst smittspridning av coronaviruset. Två tredjedelar av de smittade kommer utifrån och främst är det yngre personer som testat positivt för covid-19.

Region Skåne ser en trend med ökat antal coronafall, framförallt i de yngre åldersgrupperna. Den kommun som har högst smittspridning i Skåne just nu är Båstad som har 90 nya fall per 100 00 invånare, jämfört med Skånesnittet som ligger på 28.

– Under juli månad ligger antalet fall i förhållande till befolkningen i Båstad högt jämfört med andra skånska kommuner, säger Eva Melander, smittskyddsläkare region Skåne.

Flesta inte Båstadbor

Enligt region Skåne är endast en tredjedel av de anmälda fallen personer som bor i Båstad. Resterande är personer som inte är skrivna i kommunen som exempelvis sommarboende, säsongsarbetande eller turister.

– Flera av de positiva är yngre personer som arbetar på olika restauranger i kommunen. Generellt kan sägas att juli är högsäsong för vistelse i Båstad kommun och många yngre personer kommer till Båstad både för att arbeta och för att ha ledigt, säger Eva Melander.

Båstad kommun ser däremot ingen ökat smittspridning i kommunens verksamheter.

– Det har varit väldigt lugnt och jag har inte fått några signaler om att det skulle vara någon smittspridning i våra verksamheter i till exempel äldreomsorg eller förskolor, säger Charlotte Rosenlund Sjövall, kommundirektör.

Gör tillsyner

Enligt kommundirektören görs tillsyner på bland annat restauranger löpande.

– Vi följer de nationella riktlinjerna och utför våra tillsyner. Jag har inte fått några signaler om att det varit några problem, säger Charlotte Rosenlund Sjövall.

I stort i Skåne ökar antalet coronafall främst i sydvästra och nordvästra Skåne och i åldrarna 15-39.

– Vi har alltså smittan kvar i det skånska samhället och det är därför viktigt att fortsatt vara försiktig, inte bidra till trängsel, att hålla avstånd, att stanna hemma då man är sjuk samt att provta sig vid symtom, säger Eva Melander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer