Befälhavaren blåste positivt och efter vidare provtagning togs beslut om anhållning. Foto: Kustbevakningen

Befälhavare gripen i Öresund – misstänkt för grovt sjöfylleri

Uppdaterad
Publicerad

En befälhavare greps under natten misstänkt för grovt sjöfylleri. Sjöfartsverket hade upprepade gånger försökt få kontakt då fartyget var på väg rakt mot land, i sista stund avvärjdes en olycka.

Natten till fredag greps en befälhavare ombord på ett mindre handelsfartyg utanför Helsinborg. Misstankar om sjöfylleri kom in till Kustbevakningen efter att Sjöfartsverket upprepade gånger försökt få kontakt med fartyget.

Det mindre handelsfartyget bröt mot trafiksepareringen och var på väg rakt mot land när Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral, JRCC, slutligen fick kontakt. Med några minuter till godo lyckades personalen gira från land.

”Greps på plats”

Fartyget lotsades till Landskrona och Kustbevakningen kontrollerade befälhavarnas tillstånd.

– Befälhavaren blåste positivt och greps därför på plats. Tack vare Sjöfartsverkets rådiga agerande kunde en allvarlig olycka förhindras, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl på Kustbevakningens ledningscentral, i ett pressmeddelande.

Efter ytterligare provtagning har åklagare nu beslutat om att anhålla befälhavaren misstänkt för grovt sjöfylleri. 

– Kustbevakningen sköter utredningen och det arbetar vi med just nu. Det lär bli en häktningsförhandling inom de närmaste dagarna, säger Tomas Molldén, vakthavande befäl Kustbevakningen.

Fartyget var ett litet så kallat bulkfartyg på väg mot Baltikum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.