Anna Fiske får norska Bragepriset för berättelsen om tonårstiden i Ängelholm Foto: Maja Hattvang

Berättelsen om tonåren i Ängelholm prisas i Norge

Publicerad

Det prestigefyllda norska litteraturpriset Bragepriset har tilldelats den svenska författaren och illustratören Anna Fiske i kategorin barn- och ungdomsböcker.

Hon tilldelas priset för sin roman ”Elven” som handlar om tonåringen Helena som önskar att hon kunde ta lite mer plats. Historien baseras på författarens egen tidiga tonårstid i Ängelholm.

”Fiske skildrar lika mycket i text som i bild ett ogästvänligt vinterlandskap av iskall mobbning och inre oro som trycker ner huvudpersonen genom den tunna isen”, står det i juryns motivering.

Ängelholm

Anna Fiske är född och uppvuxen i Sverige och är utbildad inom grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm. Hon har gett ut flera titlar i Sverige men numera bor hon och är verksam i Oslo.

Bragepriset, som kan beskrivas som den norska motsvarigheten till Augustpriset, har delats ut sedan 1992 och är ett av de viktigaste litterära priserna i Norge. Priset delas ut i kategorierna Skönlitteratur för vuxna, Barn- och ungdomslitteratur och Facklitteratur, samt en öppen kategori som varierar från år till år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ängelholm

Mer i ämnet