Foto: Linda Fridh

Besked från ÄFF: Vi går i konkurs

Publicerad

ÄFF går i konkurs. Trots intensiva förhandlingar med eventuella sponsorer in i det sista. ”Det känns fruktansvärt”, säger styrelseledamoten Mikael Modig.

Egentligen slog ödestimmen för 30-åriga Ängelholms fotbollsförening redan på onsdagen. Men styrelsen lyckades förhala beslutet om konkurs ett dygn. Under den tiden pågick intensiva förhandlingar med den sista möjliga livlinan, två sponsorer och Ängelholms kommun i en trepartsuppgörelse.

ÄFF behövde tre miljoner kronor för att betala löner och skulder och samtidigt säkra verksamheten 2017 för sina tre ben – ungdomsverksamheten, damfotbollen och A-laget.

Hoppet om en uppgörelse levde in i det sista. Men på torsdagens eftermiddag tvingades styrelsen ge upp.

Nu lämnas konkursansökan in och därefter upphör Ängelholms fotbollsförening att existera.

Det var en dämpad Mikael Modig, styrelseledamot i ÄFF, som strax efter klockan 16 berättade för SVT Nyheter Helsingborg att han inte ser någon annan utväg.

– Jag har precis ringt spelarrådet och meddelat att vi inte kommer att betala ut lönerna för november och december, säger Mikael Modig.

Hur känns det att behöva lämna det beskedet?

– Det kändes fruktansvärt, det är lite moloket just nu.

Men det var en dag som pendlade mellan hopp och förtvivlan. I morse trodde styrelsen att de lyckats få ihop de tre miljonerna, två miljoner från totalt tre privata sponsorer och en miljon från Ängelholms kommun.

– Vi träffade kommunen på onsdagens eftermiddag och fick ett löfte och ett handslag på det. Den uppgörelsen var ett villkor för att de privata sponsorerna skulle ställa upp. Så i morse var vi lyckliga, säger styrelseledamoten Mikael Modig.

Han fortsätter:

– Men vid lunchtid idag drog kommunen tillbaka sitt löfte. Och då föll hela uppgörelsen. Det var mycket tråkigt, ett löfte är ett löfte och det är synd att det bröts. Just kommunens miljon skulle användas till verksamheten under året och vi hade inte behövt den just nu.

Förnekar löfte

Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S) förnekar emellertid både löfte och handslag.

– Vi träffade styrelsen för ÄFF i går. Idag samlade jag alla kommunalråden och vi diskuterade vad vi skulle göra. Men vi beslöt att inte vika från det besked vi gett till klubben hela tiden: att vi inte kan gå in och stötta en elitklubb med kontanter för att täcka skulder. Däremot är vi beredda att ta ansvar för ungdomsverksamheten med planer, lokaler och liknande, säger han.

Det var tredje gången på ett par år som konkurshotet hängt över ÄFF och den här gången gick det inte att undvika. Utan de tre miljonerna kan klubben inte driva sin verksamhet längre.

Nu står alla spelare, inte minst de duktiga ungdomslagen, utan klubb. De rycks också ur de serier som de spelar i.

Nu förbereder styrelsen en skrivelse med information till medlemmarna. Den går ut före helgen.

– I morse hade jag tänkt önska en god jul i den informationen. Men nu känns det svårt att skriva det, säger Mikael Modig.

Det är fullt möjligt att ÄFF återuppstår i en ny form och på en betydligt lägre nivå.

– Men det är ingenting som vi funderar på just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen inom ÄFF

Mer i ämnet