Hör Joachim Moberg, kriminalvårdschef i Helsingborg, om behovet av nya häktesplatser. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Beslutet: Antalet platser på häktet i Helsingborg dubbleras

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att häktet på Berga byggs ut för att kunna ta emot dubbelt så många häktade om två år. Det är ett led i Kriminalvårdens storsatsning på nya häktes- och anstaltsplatser i landet.

Helsingborg huserar två häkten. Dels det nybyggda häktet med glasfasad utmed Ängelholmsleden, ett stenkast ifrån polishuset, med 120 platser.

Dels det betydligt äldre häktet på Berga med plats för 44 intagna.

Det är det sistnämnda som ska byggas ut med det dubbla – 48 nya platser i ett fristående hus.

Det står klart efter ett beslut tidigare i veckan, som ytterst ska godkännas av Kriminalvårdens generaldirektör.

”Ett utmärkt läge”

– Kriminalvården befinner sig just nu i en situation där det saknas häktesplatser. Här på Berga har vi plats att bygga på ett utmärkt läge i Helsingborg, därför har man valt den här tomten, säger Joachim Moberg, kriminalvårdschef i Helsingborg.

– Vi har fullt på alla häkten i region Syd. Här har vi haft fullt eller mer än fullt det senaste halvåret. Så alla platser behövs.

Överbeläggningen leder till att häktade personer kan få dela rum.

Hur kommer det sig att beläggningen är så hög?

– Det handlar dels om utökade resurser till polisen, dels om förändrad lagstiftning. I dag har vi exempelvis automatisk häktning vid vapenbrott och regeringen har fattat en rad olika beslut för att komma åt den organiserade brottsligheten, säger Joachim Moberg.

– Sammantaget gör det att det krävs fler häktesplatser.

Fördubblad personalstyrka

Den nya byggnaden på Berga väntas tas i bruk våren 2023. Utökningen av antalet platser innebär att Kriminalvården måste nyanställa ett 30-tal medarbetare – en fördubbling av personalstyrkan.

Satsningen på Berga är ett led i Kriminalvårdens planer på att utöka platserna på häkten och anstalter med drygt 3000 i hela landet inom en tioårsperiod.

Från dagens cirka 7000 till 10 100 platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.