Foto: Pontus Lundahl / TT

Bevattningsförbudet i Båstad hävs

Uppdaterad
Publicerad

Det bevattningsförbud som infördes i juli i Båstad kommun hävs nu. Nederbörd och svalare väder gör att vattenförbrukningen har gått ned till en stabil nivå.

– Tack alla som hjälpt till med att spara vatten. Det gäller att vara fortsatt vattensmart och tänka på hur dricksvattnet används, säger Sven-Inge Granlund, chef för avdelning Rörnät på NSVA i ett pressmeddelande.

Orsaken till förbudet var sommarens höga vattenförbrukning i kombination med det varma vädret. Värst var situationen i Torekov, där dricksvattnet riskerade att ta slut.

Men grundvattennivåerna i Båstads kommun är fortfarande låga och nivåerna behöver tid för återhämtning.

Eftersom antalet användare av dricksvattnet nu har sjunkit när sommarboende och turistsäsong går mot sitt slut så har också uttaget av dricksvatten minskat.

– Inför nästa sommarsäsong är det för grundvattennivåernas skull bättre att göra större trädgårdsarbeten på hösten, som att plantera träd, häck eller anlägga en ny gräsmatta, säger Sven-Inge Granlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.