• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

”Jag har märkt en viss förtvivlan”, säger Peter Fornstam på Sveriges Biografägareförbund. Foto: Tomas Oneborg/TT/Olof Ringmar

Biograferna – en bransch i coronakris: ”Det har varit fruktansvärt påfrestande”

Publicerad

När coronapandemin bröt ut i våras slutade folk att gå på bio. Och intäkterna sjönk som en sten. Men nu börjar det sakta vända uppåt igen.

Normalt går omkring 16 procent av svenskarna på bio under ett år. Men coronapandemin ändrade på allt, praktiskt taget över en natt.

– I mitten av mars avstannade allt tvärt, säger Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund.

De flesta biografer, stora som små, tvingades stänga. Så var det under hela andra kvartalet, enligt Peter Fornstam.

En del har mått dåligt

– Under juni och juli började biografvärlden öppna upp igen, även om vi bara fick ha 50 personer i salongen. Inte minst har försäljningen av seniorbiljetter ökat och nu under höstlovet går en hel del barnfamiljer på bio. Det är roligt.

Han berättar om biografägare runt om i landet som mått dåligt.

– Det har varit fruktansvärt påfrestande och jag har märkt en viss förtvivlan. Och utan de statliga bidragen till branschen hade vi inte klarat oss, säger Peter Fornstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.