Oscar Axelsson, Amanda Streifert och Karla Stjepanetic, 14 år tycker alla att Åstorp ska finnas kvar som en egen kommun. ”Det är bra som det är, jag gillar att bo i en liten kommun”, säger Karla Foto: Julia Maric/SVT

”Jag gillar att bo i en liten kommun”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråden i Åstorp och Bjuv har olika uppfattningar om en eventuell kommunsammanslagning. Invånarna gör däremot tummen ner.

– Det blir ett alldeles för stort område med en enda stor kommun, det blir svårt för poliserna att täcka, säger Kim Carlström Från Bjuv.

Anders Olsson från Ausås, utanför Åstorp håller med:

Anders Olsson. Foto: Julia Maric/SVT

– Det blir för långa avstånd, för stora områden.

Skulle det finnas någon fördel?

–  Absolut inte!

Oscar Axelsson från Åstorp tycker att det är bra som det är i nuläget. Det tycker hans klasskompis Karla Stjepanetic också.

– Jag gillar att bo i en liten kommun, säger hon.

”Blir för centraliserat”

Ängelholm tillsammans med Höganäs föreslås också att bli en kommun och Landskrona tillsammans med Svalöv. Även Båstad tillsammans med Laholm ingår i förslaget som i så fall blir en länsöverskridande sammanslagning.

Kommunalrådet i Åstorp är tveksam till en sammanslagning

Ronny Sandberg (S) kommunalråd i Åstorp är inte heller så positiv till förslaget om en kommunsammanslagning. 

– Jag är rädd att det blir centraliserat av många funktioner vilket skulle innebära att småorterna kommer längre ifrån allt som händer och sker och det tror jag inte är till någon nytta för invånarna.

Kim Carlström i Bjuv håller med och menar att en kommun med 65.000 invånare skulle bli för stor.

Det blir ett för stort område med en kommun på 65.000 invånare, menar Kim Carlström. Foto: Julia Maric/SVT

Nytt namn för kommunen

Även kommunrådet i Bjuvs kommun, Christer Landin (S), håller med om att en sammanslagning skulle innebära en centralisering, men är något positivare till tanken.

– Man har ju ungefär samma utmaningar, säger han. Utbildningsfrågor, rekrytering och sociala bitarna som skola och vård. Jag tror att det finns många beröringspunkter och det ser ganska lika ut i vårt område.

Ronny Sandberg, kommunalråd (S) i Åstorp. Foto: Julia Maric/SVT

Utredning klar nästa år

Senast i oktober nästa år ska en statlig kommunutredning presenteras och om det blir en kommunsammanslagning, är namnet på den nya kommunen en het fråga.

Vad tycker du att den nya kommunen ska få för namn?

Christer Landin (S) kommunalråd i Bjuvs kommun ser både för- och nackdelar med förslaget om en kommunsammanslagning. Foto: Julia Maric/SVT

– Inte en aning, Ausås kanske, säger Anders Olsson.

–  Bjuv, säger Kim Carlström.

–  Vet inte men jag hoppas på Åstops kommun, säger Karla och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.