Bjuv satsar 140 miljoner på ny skola

Uppdaterad
Publicerad

Trots en oviss framtid planerar Bjuvs kommun en av sina största investeringar någonsin.

Ett knappt halvår efter nedläggningsbeskedet svävar Bjuv fortfarande i ovisshet kring vad som ska komma efter Findus.

– Man lägger sig på kvällen i sängen och sen ligger man och funderar på det här. Så vaknar man rätt så tidigt på morgonen med samma tankar många gånger. Visst är det jobbigt emellanåt. Men vi måste klara det här och jag tror att vi gör det också, säger Anders Månsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Vägskäl

I Bjuvs kommun bor drygt 15 000 invånare. Samhället här står vid ett vägskäl. Findus som funnits här sedan 40-talet har länge varit den största privata arbetsgivaren med flera hundra anställda. De flesta förlorar jobbet vid årsskiftet när produktionen lägger ner.

Nästa års budget är höstens stora fråga för politikerna. Och trots osäkerheten kring framtiden så planerar de just nu för en av de största investeringarna i kommunens historia. En ny skola som beräknas kosta uppåt 140 miljoner kronor.

Har ni råd att lägga så mycket pengar på en ny skola?

– Ja, det kan man alltid diskutera om man har råd. Men har vi råd att inte göra det? Vi måste göra det för våra kommuninvånare och för våra nya kommuninvånare, säger Anders Månsson (S) och Maria Berglund (KD) håller med.

– Vad ska man säga... Giftermål är kanske det största man gör i det personliga livet. Och det här känns som en grej som man verkligen satsar på som kommun, säger hon.

Det är på Brogårda som den nya skolan planeras. Den befintliga Brogårdaskolan är sliten och trång.

– Jag tycker att de gör helt rätt som gör det. Under marken här i Bjuv finns fullt med gruvgångar. Men jag som arbetat här i många år vet att det riktiga guldet är här, hos barnen, säger Monica Kjell, rektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.