Här kan den första etappen av bostäder börja byggas redan nästa sommar – eller tidig höst. Foto: SVT

Bjuv ska växa på Findus gamla åkermarker

Uppdaterad
Publicerad

Findus gamla åkermark på Sellbergaområdet ska omvandlas till ett nytt bostadsområde i Bjuv. Siktet är inställt på 40 nya bostäder varje år – under 30 år.

– Förhoppningsvis kan vi vara igång och bygga nästa sommar eller tidig höst, säger Mikael Harrysson (SD).

Selleberga ligger i den östra delen av Bjuvs tätort och består till största del av odlingsmark, några lagerbyggnader och en del privata bostäder.

Här vill kommunen kunna bygga 30 till 40 nya bostäder årligen – totalt 1200 bostäder under en period av 30 år. I första hand på mark som inte lämpar sig för odling.

”Ligger vackert”

– Marken gränsar centralt till Bjuvs tätort. Det ligger väldigt vackert med hela Söderåsen i bakgrunden, ett attraktivt och vackert område att bo på, säger Mikael Henrysson, (SD), kommunalråd.

När Findus lämnade bygden köpte Bjuvs kommun marken – totalt 116 hektar.

Den första av sex detaljplaner i den första etappen är nu ute på samråd, vilket innebär att allmänheten får möjlighet att tycka till.

På det nya området, som bland annat avgränsar till banvallen och Varagårdsskolan, planeras det för ett par hundra bostäder i flerfamiljshus, en förskola, grönytor och ett torg.

– Framför allt handlar det om bostadsrätter, säger Mikael Henrysson.

Den röda markeringen på kartan visar Findus tidigare markinnehav i Bjuv. 2018 köpte Bjuvs kommunen marken. Foto: Bjuvs kommun

Men finns det intresse för bostadsrättslägenheter i Bjuv?

– Ja, vi ser ett högt tryckt under 2020. Även intresset för att bygga i Bjuv har ökat. Vi hade precis en markanvisning i centrala delarna av kommunen, där tio entreprenörer visade intresse för att bygga.

Infrastrukturen ska på plats

Henrysson bedömer att byggandet kan komma igång redan nästa år.

– Till hösten börjar man med infrastrukturen: vägar, vatten, avlopp och ström. Framåt vårkanten så kommer man gå ut med markanvisningar och förhoppningsvis kan man börja bygga nästa sommar eller tidig höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.