Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här ska första etappen byggas med 300 bostäder. Foto: SVT

Bjuvs tätort ska fördubblas – massiv bostadssatsning på Findus gamla område

Publicerad

I Bjuv påbörjar man nu planeringen av cirka 300 bostäder i Sellebergaområdet. På sikt kommer det att ge tusentals bostäder vilket i sin tur leder till att Bjuvs tätort fördubblas .

– Det råder en stor bostadsbrist. Vi har långa köer till vår egna bostadsbolag, hyresbostäder. Det finns inga lediga lägenheter eller lediga bostäder, säger Anders Månsson (S), kommunalråd.

Det var i maj i år som kommunen köpte 116 hektar mark av Findus för 41,5 miljoner kronor. Marken motsvarar ungefär 160 fotbollsplaner. Tanken är att man ska uppnå kvalificerad boende, där man har nära till kommunikationer men även grönområdet.

– För mig känns det som att vi har kommit till nästa steg på vägen. Vi har köpt marken och nu har vi fått hjälp av staten och vi har även lagt ner mycket arbete själv. Nu har vi en plan , det är nu det startar, säger han.

5000 bostäder

Kommunen har lagt in en beställning på den första detaljplanen i Sellebergaområdet, som ligger nordväst om Varagårdsskolan.

– När detaljplanen har vunnit laga kraft om något år, då kommer man att kunna börja bygga och det är 300 bostäder. Totalt över tid så kommer det att bli 5000 bostäder över hela området, säger Mattias Samuelsson, projektledare.

Betyder det att Bjuv fördubblas?

– Det kan man absolut säga. Om man räknar med att det blir 5000 bostäder och två personer i varje bostad så kommer Bjuvs tätort att fördubblas.

Men det kommer att ta en lång tid innan alla bostäder är färdigbyggda.

– Om man talar om hela området så kommer det att ta väldigt långt tid. Det vi tittar på först, det har vi beräknat att det kommer ta 30 år, säger Mattias Samuelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer