Jenny Ziegler, ”Charlie”, Alice Carlström och Frida Källhage.

Boken som ska hjälpa barn att prata om övergrepp

Publicerad

Var femte person har blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn. Bara tio procent av fallen kommer till myndigheters kännedom.

– Vi vill att alla barn ska våga prata om det här, säger Jenny Ziegler som fick idén att skriva boken.

Det var i somras som Jenny Ziegler läste en bok av bloggaren och retorikern Elaine Ekswärd som handlar om de övergrepp hon utsattes för som barn. När det var dags att starta UF-företag som gymnasiearbete så hängde Frida Källhage och Alice Carlström på och tillsammans har de skrivit boken ”Charlie säger NEJ”.

– Det handlar om Charlie som blir utsatt för ett sexuellt övergrepp. Sen får man följa när han bearbetar detta och hur han får hjälp längre fram, säger Jenny Ziegler.

Stort mörkertal

Enligt en stor nationell undersökning som gjordes 2015 där 6000 gymnasieungdomar deltog så uppgav en femtedel att de varit med om något sexuellt övergrepp. Bakom undersökningen står stiftelsen Allmänna Barnhuset med hjälp av forskare från bland annat Lunds universitet.

21 procent har varit med om att ha blivit övertalade att onanera åt någon, ha sex med någon, att någon försökt klä av dem eller tagit på deras könsdelar fast att de inte ville, uppger Rädda Barnen på sin hemsida. Men bara tio procent av fallen kommer till myndigheters kännedom.

– Det är ett extremt stort mörkertal kring den här problematiken och det vill vi lyfta, konstaterar Frida Källhage.

Viktigt med proffshjälp

Men att skriva en bok som riktar sig till barn i åldrarna 5-8 år som handlar om sexuella övergrepp är inte helt enkelt. Det gäller att välja rätt språk och bilder, och det har tjejerna fått professionell hjälp med.

– Vi har tagit hjälp av både lågstadielärare, kuratorer och en psykolog som har erfarenhet av BUP, säger Jenny Ziegler.

Gärningsmannen i boken heter David och han utsätter både Charlie och hans kompis Agnes för ett övergrepp.

– Vi har valt att inte specificera vem han är för vi vill inte att barnen ska koppla förövaren till en speciell person, säger Alice Carlström.

Tjejerna har redan lyckats sälja in boken till flera skolor och förskolor och målet är just att den ska användas i utbildningssyfte.

Vad är sexuella övergrepp mot barn?

Sexuella övergrepp kan vara att någon tar på bröst eller kön. Att bli tvingad till oralsex, samlag eller att ta på någons kön är ytterligare exempel på sexuella övergrepp. Att behöva titta på porrfilm, se på när någon onanerar eller gör något annat sexuellt är exempel på sexuella övergrepp utan fysisk kontakt.

Både flickor och pojkar, tjejer och killar, kan vara offer för sexuella övergrepp. Förövaren kan vara kvinna eller man. Det vanligaste är dock att förövaren är en man. Den som utsätter barn för sexuella övergrepp känner oftast barnet. Det kan till exempel vara en förälder eller styvförälder, en vän till föräldrarna, ett syskon, en kompis, en kompis syskon eller förälder, en tränare, granne eller lärare.

Om du eller någon du känner har utsatts för något du misstänker kan vara ett sexuellt övergrepp kan du göra en polisanmälan. En anmälan kan göras lång tid efter att övergreppet skett.

Ett barn som utsatts för sexuella övergrepp måste så snabbt det går få hjälp att bearbeta det som hänt. Barnet behöver ofta hjälp med att inse att han eller hon inte bär någon som helst skuld eller ansvar för det som hänt. De behöver också få hjälp med att känna trygghet och tillit igen och säkra sin självkänsla.

Fakta från brottsofferjouren.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.