Arkivbild. Det har varit stökigt på ett stående efter att personalen försvann. Foto: SVT

Efter personalneddragning – bråk på boende för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Situationen på ett kommunalt stödboende för ensamkommande i Örkelljunga har urartat sedan personalnärvaron minskat. Nyligen hotades en ung kille med en kökskniv av en annan boende. Nu har socialtjänsten slagit larm.

Örkelljunga kommun har Lex Sarahanmälts av socialtjänsten efter att en av ungdomarna på boendet hotade en annan boende med en kökskniv.

Det har sedan åtminstone oktober funnits problem på stödboendet. Bemanningen har skurits ned och anmälaren larmade i flera veckor om personalbristen och konsekvenserna.

Att färre arbetar där har inneburit att ungdomarna inte har vuxna som kan vägleda och stötta dem i bland annat hur man sköter hushållet. Och det var just bråk om hushållssysslorna som ledde fram till knivbråket.

Minskade resurser

Boendet bemannas av personal från Hjelmsjövik HVB. När stödboendet öppnades fanns det personal på plats under kvällar och helger.

– Men sen den ekonomiska ersättningen för ensamkommande ungdomar har reducerats så har personalens närvaro på stödboendet minskat, säger Patrik Berglin, enhetschef för boendet för ensamkommande barn.

Anmälaren påpekar att ingen personal funnits på stödboendet under hösten på kvällar och helger.

Kommunen fick information 

I december fick socialförvaltningen kännedom om att allt inte fungerar på stödboendet. Senast i januari fick två enhetschefer ett högprioriterat mail med uppgifter om problemen.

Enligt Lex Sarah-anmälan kom inget svar på det brevet.

Vad gjorde ni åt det?

– Vi har haft återkommande sittningar med dem som bor där, säger enhetschef Patrik Berglin. Vi har sex tonåringar som bor tillsammans som ska försöka sköta sitt hushåll tillsammans, det är inte det enklaste.

Kunde situationen med knivhot ha undvikits?

-Ett bråk kan uppstå när och vad som helst på dygnet, säger enhetschef Patrik Berglin. Det kan alltid hända under ett tillfälle när vi inte är där.

Enligt Patrik Berglin kräver reglerna kring stödboendeformen inte bemanning dygnet runt.

Men efter knivhotet har det nu satts in extrapersonal på boendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer