Brand i restaurang i Örkelljunga – VMA utfärdades

Uppdaterad
Publicerad

En restaurang i Örkelljunga började brinna under natten mot onsdag och totalförstördes. Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand

Larmet kom 03.08 och enligt räddningstjänsten handlar det om en byggnad på 10 gånger 30 meter som inhyser en pizzeria.

– Vaktbolaget till pizzerian larmade oss strax efter 03, därefter ringde även en privatperson in, säger Kenneth Eriksson, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Restaurangen gick inte att rädda.

– Det är en totalskada på den. Man kommer i princip att låta den brinna ned under kontrollerade former, säger Kenneth Eriksson

VMA på grund av ”obehaglig rök”

Ett VMA – viktigt meddelande till allmänheten – skickades ut till boende under morgonen i en radie på 500 meter runt den brandhärjade byggnaden.

– Det är på grund av att platsen ligger ganska centralt och att röken kan vara lite obehaglig. Bor man i närheten borde man hålla sig inomhus, sade Kenneth Eriksson till SVT Nyheter Helsingborg.

De boende i området uppmanades även att stänga dörrar, fönster och ventilation för att undvika att rök skulle komma in. Vid 07.30 drogs morgonens VMA tillbaka.

Räddningstjänst på plats vid branden i Örkelljunga. Foto: Mikael Nilsson

Under onsdagen ska intilliggande lokaler kollas av. Den intensiva röken riskerade att skada byggnaderna.

– Röken från branden kan vara skadlig och vi ska därför ringa till ägarna av lokalerna intill sen, sade Kenneth Eriksson vid femtiden.

Rubricerat som mordbrand

Ingen person har kommit till skada och än så länge vet inte räddningstjänsten vad som kan ha startat branden. Polisen har rubricerat det som mordbrand i nuläget.

– Det är för att vi ska kunna utreda ordentligt, om det till exempel visar dig vara anlagt, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

Under morgonen var räddningstjänsten klara på platsen och polisen spärrade av den nedbrunna restaurangen för att fortsätta sitt arbete.

En teknisk undersökning ska göras för att utreda brandorsaken när det svalnat på platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.