Räddningstjänsten var snabbt på plats och släckte branden. Foto: Jan Emanuelsson/TOPNEWS

Migrationsverket höjer säkerheten efter brand på asylboende

Publicerad

Strax efter midnatt brann det i ett asylboende utanför Åstorp.

Räddningstjänsten från Åstorp och Klippan kunde snabbt släcka branden som startat på utsidan av byggnaden, som ligger på Brohagavägen utanför Åstorp. De boende evakuerades och ingen kom till skada.

– Vi misstänker att någon tänt eld på ett okänt föremål intill husfasaden. Elden har spridits till taket, säger Kim Hild, polisens informatör.

– Vi har upprättat en anmälan om mordbrand med tanke att det fanns människor i byggnaden och en uppenbar spridningsrisk.

”Kunde ha blivit ännu värre”

–Jag åkte till asylboendet i morse och tittade på skadorna. Det kunde ha blivit ännu värre, säger Håkan Klein, enhetschef vid Migrationsverket i Helsingborg.

Boendet vid Brohagavägen rymmer ett sjuttiontal asylsökande, däribland fyra barnfamiljer. Det var de boende själva som inledningsvis försökta hejda branden som startat i utsidan av köksdelen.

– Vi har ännu inget svar på om det är en anlagd brand, det kan också komma från någon osläckt fimp, säger Håkan Klein angående besked från polisen.

Kunde återvända efter kort stund

Brandkåren som snabbt var på plats kunde avlösa de asylboende i  släckningsarbetet.

– Hade branden fortsatt snabbare upp under taket hade det kunnat sluta illa, säger Thomas Johansson vid Söderåsens räddningstjänst.

De asylsökande evakuerades mitt i natten men kunde efter någon halvtimme återvända till sina rum. Trots att det inte finns några egentliga hot mot asylboendet har Migrationsverket valt att höja säkerheten.

– De ska kunna sova lugnt där i natt, säger Håkan Klein.

De boende och personalen vill inte kommentera händelsen till SVT Nyheter Helsingborg. Det vill inte heller ägaren till fastigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer