En av de två elscootrarnas batteri fattade eld vid laddning. Branden spred sig till den andra men skolpersonalen, grannarna och Johannes Ståhl hindrade branden från att sprida sig i väntan på räddningstjänst. Foto: Tomas Malmberg

Bränt knäckebröd hejdade eldsvåda

Uppdaterad
Publicerad

Os från skolans knäckebrödsbak fick personalen att agera. Och det ledde till att de upptäckte en brand i två elscootrar vid ett radhus.

I skolan hade det gräddats knäckebröd under hela eftermiddagen. På kvällen hade personalen stormöte. När lukten av bränt bröd spred sig i skolbyggnaden gav sig personalen ner till ugnen.

Biträdande rektorn tog ut plåten på gården för att få bort källan till lukten och röken.

– Men då kände jag en lukt som fick mig att tänka på fyrverkerier, säger Amanda Solvang, lärare på Brunnsparksskolan.

Brann vid huset

Det rörde sig dock inte om några fyrverkerier. I hård blåst hade batteriet till en elscooter tagit fyr, även elscootern intill fattade eld. De stod parkerade precis vid ett radhus mitt emot skolan.

– När vi först kom till radhuset såg det ut som att det var rök inne i huset. Och en lampa på toaletten var tänd så vi började banka på fönstret, vi tänkte att någon var hemma, säger Amanda Solvang.

Men telefonkontakt med radhusets ägare fick skolpersonalen att förstå att huset var tomt. Kollegan Petra Nilsson ringde SOS medan Maja Siversson hämtade brandsläckare. Totalt gick det åt åtta brandsläckare innan branden var släckt. Både grannar och skolpersonal hjälpte till.

– Jag är så tacksam, de är verkligen våra hjältar, säger Adelina Nikolic, som bor i radhuset.

Ingen statistik

Det finns ingen statistik som visar hur vanligt det är litiumjonbatterier – som bland annat finns i elscootrar – fattar eld.

Petra Andersson, på institutet Rise, har forskat på den typen av batterier. Nuförtiden finns de i en rad saker som vi använder oss av i vardagen, som mobiltelefoner, laptops och surfplattor.

Elscooterägarna berättar att de följde instruktionerna för laddning. Men det här är Petra Anderssons generella tips för att undvika att batterierna fattar eld.

– Följ produktens instruktioner vid laddning. Ladda inte saker som du har i ditt hem över natten. Undvik att använda piratkopierade laddare.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.