Foto: Oskar Elfving Söderström

Brandfarlig vätska orsakade branden i Närlunda

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter branden i Närlunda är räddningstjänsten nu klara med utredningen om vad som orsakade lägenhetsbranden där en person omkom.

Runt hundra personer fick evakueras den där natten i september förra året när räddningstjänsten larmades till en brand på Närlundavägen i Helsingborg. Flera kringboende vittnade om en kraftig smäll i samband med branden och i lägenheten påträffades en avliden person.

Brandfarlig vätska

I ett pressmeddelande bekräftar nu räddningstjänsten Skåne Nordväst att branden med största sannolikhet orsakades av brandfarlig vätska som läckt ut.

– Det tyder starkt på att brandfarlig vätska har läckt ut i lägenheten och avgett ångor som sedan har antänts. Explosionen orsakade en kraftig tryckökning. Resterna av brandfarlig vätska har därefter bidragit till den häftiga branden, förklarar Lars-Göran Bengtsson, olycksutredare på räddningstjänsten.

Även den rättsmedicinska obduktionen stöder teorin om att brandfarlig vätska läckt ut i bostaden.

– Den säger sammanfattningsvis att den förolyckade avled till följd av inandning av de gaser som ingår i brandfarlig vätska och av gaser som bildas vid brand, förklarar Lars-Göran Bengtsson.

Boende i området vill veta

Många i Närlundaområdet har undrat vad det var som egentligen hände den där natten för ett år sedan.

– Detta har varit det svåraste pusslet vi har lagt på länge och det känns enormt värdefullt att komma fram till ett svar som med mycket stor sannolikhet beskriver stora delar av händelsen. Vår utgångspunkt är alltid att människor har rätt att få veta så mycket som det bara är möjligt, förklarar Lars-Göran Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.