Foto: Thomas Friström

Oförändrat läge för brandman med livshotande skador

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen skadades en brandman allvarligt när han jobbade med en räddningsinsats vid Örkelljunga. Men frågan om hur det kunde hända är ännu obesvarad.

För ett par dagar sedan gick larmet: två lastbilar har kolliderat på E4 norr om Örkelljunga.

Ett par deltidsbrandkårer dirigerades till platsen från Örkelljunga och Skånes Fagerhult.

Medan de arbetade lossnade en vajer från vägens mitträck och träffade en av brandmännen hårt i bröstet.

Han vårdas nu för livshotande skador på Lunds lasarett.

Utredningar ska ge svaren

Hur kunde detta ske? Det ska en utredning ge svar på. Den är påbörjad men inte avslutad.

– Det är extremt ovanligt att folk skadas på det här sättet. Det är förstås inte okej att det alls inträffar. Och vi ska göra allt vi kan för att lära oss mer och se till att det aldrig händer igen. Det är vår utgångspunkt, säger Jonathan Sjöberg, chef för den operativa avdelningen vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Och fler är intresserade av att hitta svaret på den frågan. Arbetsmiljöverket, Trafikverket och polisen har också utredningar på gång.

Inte underbamannade

Det var deltidsbrandmän som var först på plats. Enligt Jonathan Sjöberg har detta faktum inget med vajerolyckan i sig att göra.

– Det fanns tillräckligt många på plats, de är välutbildade och vet vad de ska göra.

Det har heller inte funnits några rekryteringsproblem till de två brandkårer som var på platsen. Jonathan Sjöberg understryker att räddningsinsatser på landsbygden i hög utsträckning vilar på deltidsbrandmännen.

– De är en förutsättning för att det ska fungera. Vi arbetar alltid efter principen att snabbt vara på plats och så fylla på efterhand med fler brandmän om det behövs.

Deltidsbrandmännens fackliga organisation BRF har i dagsläget ingen kritik mot säkerheten vid olycksplatsen på E4.

– Vi har inte fått klarhet i vad som hände, vi väntar också på vad utredningen kommer fram till, säger Emil Lindskog, ordförande för BRF i Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer