Ola Ringdahl, VD på Lindab, berättar att företaget fyllt sina lager och flyttat produktion till Storbritannien för att hantera Brexit. Foto: SVT

Brexit tvingar skånskt storföretag att flytta produktion

Uppdaterad
Publicerad

Många skånska företag förbereder sig inför Brexit när Storbritannien förväntas lämna EU om några veckor. Storföretaget Lindab flyttar nu produktion till Storbritannien och fyller på sina lager i landet.

– Vi pratar om flera hundra lastbilar med produkter som nu befinner sig i våra lager, så vi pratar om stora volymer. Det är fyllt från golv till tak där, säger Ola Rindahl, vd på Lindab.

Lindab tillverkar bland annat ventilationstrummor och startade som ett litet plåtslageri på landsbygden i Grevie på Bjärehalvön. I dag har företaget över 5 000 anställda runt om i världen med Storbritannien som en viktig marknad.

– Man kan säga att det är en av de fem viktigaste länderna för oss, säger Ola Ringdahl.

Flyttar tillbaka produktionen

Handelskammaren uppskattar att det finns upp emot 2 000 företag i Skåne som bedriver handel med Storbritannien.

Vid Brexit kan det bli turbulent vid gränserna och priserna för handelsvaror kan pressas upp. Redan i början av året började Lindab fylla sina lager och har på grund av Brexit även flyttat en del av sin produktion från andra EU-länder till Storbritannien.

– Det är produktion som vi tidigare haft även i Storbritannien och nu flyttar vi tillbaka en del av den, säger Ola Ringdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.