Visa alla (3)

Här bränns 20 000 ton brittiska sopor

Publicerad

Tusentals ton brittiska sopor omvandlas till värme och el på Filbornaverket varje år. Men Brexit kan sätta käppar i hjulet för Öresundskrafts samarbete med Storbritannien.

Varje onsdag levereras brittiskt avfall till hamnen i Helsingborg. Därifrån körs soporna vidare till Filbornaverket där de bränns upp och omvandlas till el och fjärrvärme.

”Synd för Storbritannien”

Britterna betalar cirka 400-500 kronor för varje ton som Öresundskraft tar emot. Men hur det blir med det fortsatta samarbetet efter britternas sorti ur EU är osäkert.

– Om det blir ett totalstopp kan vi få söka det här avfallet på annat håll. Och det skulle vara synd för Storbritannien som redan i dag gräver ner stora mängder sopor som de inte själva kan hantera, säger Martin Tofft, affärsområdeschef på Öresundskraft.

Totalt importeras 1,8 miljoner ton avfall till Sverige varje år. Hälften av sopimporten kommer ifrån Storbritannien, enligt siffror från Avfall Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer