Bruksspelet skapar ny musikhistoria i Klippan

Uppdaterad
Publicerad

Klippans pappersbruk blir för tredje året i rad spelplats för en musikal med historisk bakgrund. Vi var med när repetitionerna satte igång.

– Klippan är ju musik. Hela vår tradition ligger ju i att vi sjunger och vi spelar instrument i Klippan – och nu dansar vi också i Klippan, och spelar teater i Klippan. Jag är imponerad av engagemanget, jag är stolt över alla som är delaktiga och det är en fröjd att berätta vår historia, säger Heléne Lindquist, producent för Bruksspelet.

Det började som ett EU-stött projekt för två år sen, men succén var ett faktum och nu står Bruksmusikalen i Klippan på egna ben.

I juli är det urpremiär för ”Agnes”, som den helt nyskrivna musikalen heter.

– Det är mycket sväng och det är mycket roliga situationslåtar, så det kommer att bli jätteskoj. Vi har ju precis börjat känna på det i dag, men det känns som det kommer bli grymt kul, säger kompositören P-O Nilsson.

Ur brukets arkiv

Berättelsen har manusförfattaren grävt fram i brukets stora arkiv och den här gången kretsar handlingen kring två unga kvinnor, brukspatronens dotter Agnes och arbetarflickan Emma.

– Den handlar om den stora stationsinvigningen i Klippan, järnvägens öppnande helt enkelt. Jag tror det är en engagerande historia om människor vars levnadsöden inte är så olika de liv människor i dag lever, säger Annika Kofoed som skrivit manus och regisserar.

Repetitionerna har precis inletts och det är mycket som ska falla på plats.

Men engagemanget är starkare än nånsin, omkring 70 personer står på scen i år, amatörer tillsammans med proffs.

– Det är unikt på många sätt, men platsen, storleken – det är en stor föreställning – och att det är en historisk händelse, både det som sker på scen men också det som sker runt alltihop, säger skådespelaren Daniel Adolfsson som tillsammans med kollegan Tuva Björgedotter Larsen stått på scen även i de tidigare uppsättningarna.

– Det är ju nya karaktärer, nya människor som är med, det är ny text och framförallt ny musik, säger hon.

– Jag tror att man kan känna av en speciell bruksanda som jag kan tänka mig fanns där förut, när man arbetade där, och att vi kanske har lyckats få lite liv i den igen. Så känns det, säger säger Heléne Lindquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.