Busschauffören Hans Ferneborg dog i corona – nu riktar brodern Lennart Borg kritik mot Skånetrafiken. Foto: Johan Nilsson/TT/Terese Lago

Busschauffören Hans, 65, dog i corona – brodern berättar om sorgen

Uppdaterad
Publicerad

Busschauffören Hans Ferneborg, 65, dog i corona – efter ett helt yrkesliv bakom ratten. Lennart Borg talar ut om sorgen efter brodern och riktar kritik mot inte minst Skånetrafiken.

Hans Ferneborg körde bussen mellan Helsingborg och Mölle. Det hade han gjort länge och tanken var att han skulle göra det fram tills i sommar, då han skulle gå i pension.

– Hasse var en glad skit, han gillade att prata. Han körde sin buss, det var det han gillade att göra, säger Lennart Borg, bror till Hans.

Coronavirus i Skåne

Hans Ferneborg insjuknade i covid-19 relativt hastigt och efter flera dagar i hemmet med febertoppar upp mot 40 grader så ringde han 112.

– Han började få svårt att andas och fick åka ambulans in till sjukhus, säger Lennart Borg.

Där vårdades han i några dygn innan han inte orkade längre. Han somnade in på onsdagskvällen förra veckan.

– Det var förfärligt, säger Lennart Borg.

Kritisk mot bussbolaget: ”Förbannad”

Ingen vet var Hans Ferneborg blev smittad. Men Lennart Borg tror att det hände på bussen.

Han är besviken över att busschaufförerna inte skyddades i ett tidigare skede. Under förra veckan stängdes bland annat framdörrarna på Skånetrafikens bussar.

– Det är bra att de gjort det nu, men jag förstår inte hur det kunde ta så lång tid, säger Lennart Borg.

Facket och Nobina säger att de kämpade för stängda dörrar, men att Skånetrafiken sa nej.

Varför tog det så lång tid innan åtgärder sattes in?

– Man försöker hitta en balansgång. Vi har följt myndigheternas rekommendationer och när vi stänger framdörren så ökar trängseln och risken för smitta bland resenärerna. Därför gav vi redan innan Arbetsmiljöverkets beslut tillåtelse att spärra av de främre sätena och sätta upp plexiglas vid chauffören, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschef på Skånetrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet