Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Wengelin, prefekt på institutionen för tjänstevetenskap, har tagit del av enkäten om studenters pendlingsvanor som gjorts av Campus Helsingborgs studentkommitté hör i videon om hur han märker av en låg närvaro på campus. Foto: SVT

Lärare föreläser för halvtomma salar på Campus Helsingborg

Publicerad

Mattias Wengelin lärare på Campus Helsingborg föreläser ofta inför halv tomma salar och tror det kan höra ihop med det dyra priset på Skånetrafikens studentbiljetter, då många studenter på campus pendlar till Helsingborg.

En enkät som Campus Helsingborgs studentkommité gjort visar att 72,6 procent av de cirka 550 studenter som svarat väljer att inte komma till föreläsningar på plats för att slippa pendla och för att det är för dyrt.

– Det är trist att föreläsa för en halvtom sal och jag tror kvalitén också hade blivit bättre om fler kom på föreläsningarna, säger Mattias Wengelin, lärare och prefekt för institutionen för tjänstevetenskap.

Skånetrafiken: ”Man får mycket för pengarna”

Även Patrik Engfors, pris- och affärsansvarig på Skånetrafiken har tagit del av enkäten och menar att studentpriset på en 30-dagars biljett mellan Lund och Helsingborg som ligger på strax under 1000 kronor är rimlig.

– Med tanke på vad man får för de pengarna är det ett rimligt pris, man får tillgång till kollektivtrafik i hela Skåne dygnet runt, säger Patrik Engfors.

”Onödiga pengar”

Men enligt enkäten tycker majoriteten av studenterna att det är onödigt att kunna åka över hela Skåne och att de betalar onödiga pengar för biljetten när de flesta bara pendlar mellan Lund och Helsingborg.

– Om man reser tre till fem dagar i veckan till Helsingborg blir det ungefär 25 kronor per resa, utifrån det perspektivet tycker jag inte det är orimligt, säger Patrik Engfors.

Hör Campus Helsingborgs och Skånetrafikens svar på studenternas enkät om att pendla till Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.