Även om FHM kommer med rekommendationer om att ha undervisning på plats vid universiteten så satsar Campus Helsingborg på delvis distans. I klippet hör du rektor Charlotta Johansson berätta mer.

Här kommer distansundervisningen delvis fortsätta – trots lättnader

Uppdaterad
Publicerad

Om regeringen beslutar att öppna upp landets högskolor till höstterminen kommer Campus Helsingborg införa en ny undervisningsform.

– Vi har lärt oss jättemycket i pandemin som vi ska tillvara på och använda, säger Charlotta Johnsson, rektor på Campus Helsingborg.

Hybridundervisning är en blandning av olika metoder i undervisningen. Det kan vara blandat mellan att studenterna är på plats på campus och att de är med genom digitala medier.

Det kan också vara att vissa undervisningsmoment sker på plats för alla studenter medan andra undervisningsmoment sker helt digitalt. På liknande sätt kan delar av studentgrupperna vara på plats medan andra grupper studerar på distans.

– Vissa delar i undervisningen, som kanske traditionellt sett är en envägskommunikation, kan med fördel göras digitalt även i fortsättningen. Men vi har andra inslag som är lärarledda, och där är det viktigt att träffas, säger Charlotta Johnsson.

Inväntar besked från regeringen

Huruvida landets högskolor får öppna till höstterminen återstår att se. Regeringen har ännu inte tagit ett beslut för att lätta på restriktionerna.

– Först och främst måste vi följa de riktlinjer som vi har och som det är nu så är det distansundervisning som gäller, säger Charlotta Johnsson.

Skulle regeringen däremot besluta att öppna upp landets högskolor är Charlotta Johnsson positiv.

– Många längtar tillbaka och att då kunna börja gradvis är verkligen något som vi hoppas hända så snart som möjligt, säger Charlotta Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.