Foto: Ceres

Ceres i Bjuv går i konkurs – 35 anställda berörs

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsföretaget Ceres i Skåne med säte i Bjuv lämnade på fredagen in en konkursansökan. Det bekräftar både företagets VD och styrelseordförande för SVT Nyheter på lördagsmorgonen.

– Vi tappade vår produktion till Nestlé för ungefär två år sedan vilket orsakade stora förluster och sedan dess har vi försökt fylla på med annan produktion. Nu saknar vi likvida medel för att kunna fortsätta, säger Arne Bernroth, styrelseordförande för Ceres i Skåne, till SVT Nyheter Helsingborg.

Ceres utvecklar och producerar torra livsmedelsprodukter och har tillverkat barnmat sedan 1975. Företaget har i dagsläget 35 anställda i Bjuv. 

– Vi informerade de anställda igår. Nu driver konkursförvaltaren verksamheten vidare och försöker hitta nya ägare till fabriken. De anställda har en månads lönegaranti och kommer erbjudas fortsatt jobb om konkursförvaltaren hittar nya ägare, säger Arne Bernroth.

Ceres ägs av ett antal svenska privatpersoner och investmentbolag.

– De olika ägarna har under den senaste tiden stoppat in många miljoner i verksamheten för att få den att fungera. Men nu har deras pengar och tålamod tagit slut, säger Ceres styrelseordförande Arne Bernroth.

Ceres historik

Anläggningen grundades av Nestlé år 1975 och tillverkade under 25 år torr barnmat under varumärket Findus.

2003 såldes anläggningen till ett antal privatpersoner. Anläggningen fortsatte att vara den enda i världen som inte ägdes av Nestlé men som levererade barnmat till Nestlé. Samarbetet med Nestlé upphörde 2016 och Ceres började då söka efter andra kunder inom Skandinavien och Kina.

Ceres ägs av ett antal svenska privatpersoner och investmentbolag, där huvudägaren som köpte anläggningen av Findus år 2003, fortfarande finns kvar som huvudägare. Bolaget sysselsätter ett 40-tal medarbetare.

Ceres anläggning arbetar med spray- och valstorkning samt blandningar och packning. Det finns tio förpackningslinjer, varav tre är specialanpassade för barnmatsprodukter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.