Anders Lundström (KD) är övertygad om att flygandet kommer minska med den nya straffavgiften. Foto: Winnie Gravlund/SVT

Chockhöjning av miljöavgift när politikerna flyger

Publicerad

Helsingborgs klimatpåverkan ska minska, lovade politikerna. Men när det gäller stadens egna flygresor har den ambitionen misslyckats.

Ta tåget istället! Trots den uppmaningen väljer både politiker och anställda i Helsingborgs kommun oftast flyget när de åker på tjänstresa längre sträckor. Tågresorna svarar bara för 40 procent av resandet – fast förvaltningarna får betala en straffavgift för varje flygresa.

Tar till storsläggan

Först var var den avgiften fyra procent, sedan höjdes den till tio procent. Men det hjälpte inte – flygandet har fortsatt att öka, enligt miljönämndens ordförande Anders Lundström (KD). Så nu tar kommunen till storsläggan. 1 juni blir straffavgiften 50 procent av flygkostnaderna. Dessutom ska det kosta lika mycket att köra egen bil i tjänsten.

Varför har ni misslyckats med att minska flygandet?

– Det har nog fler orsaker. Men vi har helt enkelt inte lyckats med det, säger Anders Lundström.

Det är förvaltningarna själva som väljer hur de ska resa. Så här långt har inte hjälpt att lägga på straffavgifter.

Vad talar för att ni lyckas nu?

– Flygandet kommer aldrig helt att försvinna när vi gör tjänstresor. Men jag är helt övertygad om att det kommer att minska med den nya straffavgiften, säger Anders Lundström.

Mellan 2013 och 2015 steg antalet flygresor kraftigt. Siffrorna från det senaste året visar att det flögs till Stockholm för fyra miljoner kronor och att kostnaderna för privatbil i tjänsten motsvarade två miljoner. Kommunen räknar därför med att få in ungefär tre miljoner kronor på flygresorna och privata resor i tjänsten med den nya 50 procentsregeln. De pengarna ska öronmärkas för gratis tågresor inom Skåne och elcyklar till förvaltningarna.

Planterar träd

Men det finns också 840 000 kronor kvar i den gamla miljöfonden. En del av den summan ska gå till att plantera 1,5 hektar nya lövträd. Träd absorberar växthusgaser, men det kommer att ta de nya träden 100 år att ta hand om ett år av kommunens flygande.

– Om vi skulle kompensera för alla våra gamla miljösynder skulle vi behöva vara en mycket större kommun med mycket mer mark att plantera skog på. Men nu tar vi ett steg och kompenserar ett år av vårt flygande och sedan ska vi också ta till fler åtgärder, säger Anders Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer