”Jag vet inte vilka omständigheter det har varit om det har varit under utryckning eller liknande”, säger Filip Annas presstalesperson hos polisen region Syd. Foto: Martin Eriksson/Topnews

Civilpolisbil krockade i Ängelholm

Publicerad

En civilpolisbil krockade med en personbil i Ängelholm under måndagskvällen. Polisen bekräftar på tisdagen att patrullen körde mot rött ljus i samband med olyckan.

– Ja, det stämmer att bilen körde mot rött, men det får ju vi poliser göra i vissa fall, säger Karim Ottoson, lokalpolisområdeschef.

Larmet kom klockan 22.29 på måndagskvälllen. Det var poliserna i civilpolisbilen som själva larmade om olyckan. Poliserna var på väg för att kontrollera ett antal ungdomar som avvek från platsen. Två poliser sprang efter till fots, den tredje körde bilen och då inträffade olyckan i en korsning.

Det är fortfarande oklart om den civila polisbilen använde blåljus och sirener, men enligt Karim Ottoson är det inget absolut krav för att få köra mot rött ljus.

– Det är jätteviktigt att det utreds om en polis har gjort fel och den utredningen sköts inte av oss.

Inga personer skadades vid olyckan och polisen som körde mot rött fortsatte att arbeta resten av natten.

Poliskörning vid trängande fall

Visa

De undantag från trafikregler som gäller vid normal tjänsteutövning och vid brådskande ärende gäller även i trängande fall, och då får polisen även köra mot rött och behöver heller inte stanna vid stoppskylt.

Bestämmelser om väjningsplikt, omkörning förbjuden, mittlinje samt påbjuden körbana är fler exempel på trafikregler som polisen får göra undantag mot i trängande fall.

Polisen får, men måste inte, använda blåljus och sirener under utryckningskörning för att påkalla fri väg. Det är föraren som avgör om blåljus och sirener ska vara påslagna, det finns ingen lag som säger att de ska vara på.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer