Vid Helsingborgs tingsrätt är nästan en tredjedel av nämndemännen är över 70 år och rekommenderas att vara hemma. Ylva Norling, lagman vid Helsingborgs tingsrätt, hoppas att arbetet ska kunna fortsätta ändå. Foto: Markus Hjortsman

Corona stoppar förhandlingar i Helsingborgs tingsrätt – nämndemän i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Nästan en tredjedel av Helsingborgs nämndemän är över 70 år. Nu riskerar tingsrätten att behöva skjuta upp förhandlingar när nämndemännen rekommenderas stanna hemma.

I Helsingborg finns det cirka 150 nämndemän. Av dem är trettio procent över 70 år och bör, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation, stanna hemma.

Det innebär att tingsrätten kan behöva prioritera och skjuta på vissa förhandlingar.

Coronavirus i Skåne

– Om vi hamnar i ett läge där vi tvingas prioritera hårdare, gör vi det på samma sätt som vi alltid gör. Mål med frihetsberövande går först, därefter mål med unga personer och brådskande familjemål, säger Ylva Norling, lagman vid Helsingborgs tingsrätt.

Ställer in tillsvidare

Heinz Frohm har varit nämndeman i 25 år vid Helsingborgs tingsrätt. Nu väljer han att ställa in på grund av smittorisk.

– Det är tråkigt men så får det bli tills vidare. Jag är 75 år och måste tänka på mig själv och de andra, säger Heinz Frohm. 

Nämndemän

I Sverige finns det cirka 8 000 nämndemän. Nämndemännen tjänstgör i tingsrätter, hovrätter, förvaltningsrätter och kammarätter där de dömer tillsammans med juristdomare.

Alla nämndemän är politiskt obundna men nomineras av de politiska partierna.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet