För andra året i rad blir det ett begränsat studentfirande. Till vänster Lina Ahmad och till höger Amra Asani. Foto: Simon Melin/SVT

Coronastudenten i Landskrona: ”Ska ändå bli en en minnesrik dag”

Publicerad

Restriktionerna i samhället lättar – fast inte när det gäller studenten. Men på Öresundsgymnasiet i Landskrona gör lärare och anställda allt för att få en festlig och minnesvärd dag.

Häromdagen gick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ut och berättade om hur pandemireglerna för bland annat evenemang och krogar nu lättas.

Men – inte när det gäller det kommande studentexamen.

Coronavirus i Skåne

– Firandet bör vara ungefär lika begränsat som förra året, sa Johan Carlson.

I klartext – nej till stora studentmottagningar och fester.

Nostalgiska minnen

Tråkigt, tycker två blivande studenter som SVT Nyheter träffade i Landskrona som med nostalgi minns studentexamen före pandemin.

– Då kunde man fira utan att tänka på att hålla avstånd, springa ut på torget och åka lastbilsflak, säger Lina Ahmad och Amra Asani.

Hör dem berätta om årets studentfirande i vodden ovan.

Skolan skickade utspringsbiljetter

Linda Klang, rektor på Öresundsgymnasiet, som Lina, Amra och ytterligare 111 elever nu lämnar. Hon berättar att skolan försökt göra studenten så festlig som det bara går.

– Först ska varje klass äta lunch med sina lärare och mentorer, det blir tal och stipendieutdelning, säger hon.

De åtta klasserna får sedan springa ut en och en. På skolgården får högst två personer per elev vänta på studenterna.

– Vi har försökt göra det lite extra festligt genom att skicka två utspringsbiljetter med varje elev som de får lämna över till de som ska vara med.

– Jag tror att det blir en minnesrik dag, trots allt. Men nästa år hoppas jag på en helt vanligt studentexamen, säger Linda Klang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet