Hög covidsmitta bland anställda på lasarettet – ansträngt läge

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs lasarett har ett ansträngt coronaläge just nu – bland sina anställda. På vissa enheter är halva styrkan borta. Och nu får administratörer rycka in på golvet.

Antalet inlagda på lasarettet är just nu 47. De flesta patienterna är mellan 40 och 60 år och majoriteten är helt ovaccinerade eller har bara fått första sprutan. Och alla har inte hamnat på sjukhus med covidsmitta som främsta anledning.

– En del har sökt vård av andra skäl, som benbrott, och så har de testats positiva här, säger sjukhuschef Thomas Wallén.

Ingen karantän för alla anställda

Läget på lasarettet är mycket ansträngt. Det beror också på att många anställda är sjuka, vabbar eller är i familjekarantän.

– På vissa enheter är halva styrkan borta. Totalt är sjukfrånvaron dubbelt så hög som en vanlig januari, säger Thomas Wallén.

Men sedan julveckan får de som har sjuka familjemedlemmar jobba ändå. Karantänen kan hävas för den som är frisk och testas negativ.

– Hittills har har vi gjort så i ett 20-tal fall. Och det har inte haft någon negativ effekt som att de sprider smitta, säger Thomas Wallén.

Många hårt pressade

Dessutom får en helt ny grupp anställda nu rycka in på golvet.

– Vårdutbildade sjuksköterskor som jobbar inom administrationen går nu in i vården på iva, vårdavdelningen, provtagning och vaccination, säger Thomas Wallén.

Vårdförbundets skyddsombud Slören Nordh berättar att många medlemmar är hårt pressade på jobbet nu. Men han ser ändå inte fram emot en vår där pandemin kanske klingat av.

I videon ovan berättar han varför.

Även Ängelholms sjukhus har svårt bemanningsläge just nu och under januari har 60 procent fler varit sjukskrivna jämfört med samma månad 2019.

Samtidigt har 13 extra vårdplatser öppnats för att avlasta lasarettet i Helsingborg med vård som inte är akutsjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.