Se i klippet ovan – vi reder ut vilka frågor kring folkomröstningen som politikerna är oeniga kring – och varför. Foto: SVT

Dags för beslut om folkomröstning kring Öresundskraft

Uppdaterad
Publicerad

Tisdag kväll hamnar frågan om folkomröstning på politikernas bord i fullmäktige. Det handlar om själva omröstningen – men också om detaljerna kring ett sådant val.

Drygt 14 000 Helsingborgare skrev på namnlistorna: Vi vill ha folkomröstning om försäljningen av Öresundskraft.

När så många kräver det måste politikerna i fullmäktige ta upp frågan – men inte nödvändigtvis säga ja till förslaget om folkomröstning.

Folkomröstning Öresundskraft

Fast det blir ett ja under tisdagskvällen – en överväldigande majoritet av partierna vill att folket ska få säga sitt.

Vallokal och röstsedlar

Frågan om försäljning har varit en het politisk fråga sedan det efter valet i fjol blev känt att det pågår en utredning på tjänstepersonnivå utan att partierna fått veta det.

Och frågan fortsätter vara het även när fullmäktige tar upp ämnet. Det ska beslutas om allt från själva folkomröstningen till vallokaler och röstsedlarna.

Se vår video ovan om de viktiga beslut som partierna inte är eniga om.

Här är i stora drag skälen från ja till försäljnings-sidan respektive nej-sidan.

Ja:

Lönsamheten för energibolag förväntas minska framöver. Därmed  blir det kommunala energibolagets vinst lägre. Och ett kommunägt bolag kan inte agera lika fritt som ett privat på den finansiella marknaden.

Samtidigt kan en allmän lågkonjunktur vara på väg. Den minskar i så fall den kommunala pengapåsen.

En försäljning av Öresundskraft skulle ge kommunen miljarder. Det kan bli så att hela eller delar av summan stoppas in i en stiftelse som ska säkra framtida satsningar på skola, förskolor, äldrevård och andra delar av välfärden.

Nej:

Vid en försäljning förlorar kommunen kontrollen över både priset för el och fjärrvärme. Nej-sägarna ser en risk för att det blir dyrare för helsingborgarna om ett privat företag tar över.

Samtidigt tappar politikerna också inflytandet över de miljöfrågor som är nära förknippade med energiproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet