Foto: TT

Dåligt badvatten på Vikingstrand – igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar kommunen åter för otjänligt badvatten på Vikingstrand. Men samtidigt är det grönt ljus på Helsingborgs egen badvattenprognos. SVT förklarar varför.

Under sommaren har Helsingborgs stad slagit larm om otjänligt badvatten elva gånger. Flera gånger har det handlat om Vikingstrand.

Men det var ännu värre förra sommaren då larmet gick 15 gånger.

Dagens meddelande om otjänligt badvatten på Vikingstrand beror på att ett prov från i måndags visade för höga halter av bajsbakterier – e-coli och enterokocken.

– När det ösregnar som det gjort den senaste tiden följer bajs från djur och fåglar med ut i vattnet, förklarar stadens strandansvariga Elisabeth Lindberg.

Nu blir det röd flagg tills nya prov om några dagar eventuellt ger klartecken.

Grönt ljus på annat håll

Men samtidigt får den badsugne som går in på stadens egen badvattenprognos ett helt annat besked. Där visas grön flagg för Vikingstrand – alltså okej att bada.

Vilken information ska man lita på?

– Båda, säger stadens strandansvariga Elisabeth Lindberg och förklarar:

– När vi varnar för otjänligt vatten följer vi lagstiftningen. Vi måste varna som följd av måndagens provresultat. Men i själva verket tror vi till 85 procent att vattnet är okej igen.

Helsingborg har totalt 14 badplatser där det tas vattenprover varje vecka från maj till och med augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.