Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel lägger timmar varje dag på att hålla koll på Facebook-gruppen Foto: SVT/Markus Hjortsman

Daniel lägger timmar varje dag på att kontrollera gruppen

Uppdaterad
Publicerad

Facebook-gruppen ”Vad händer i Ängelholm” har på tre år nått över 10 000 medlemmar. Trots att gruppens inlägg ofta är harmlösa krävs det dagligen timmar av administratörerna för att hålla koll på samtalstonen.

– Hade vi släppt alla inlägg fria hade det spårat ur, det hade inte funkat tyvärr utan det måste kontrolleras, säger Daniel Johansson.

Inläggen i ortsgruppen kan handla om allt från lokala evenemang och aktiviteter till frågor om blåljus och oro på stan.

Hat, hot och sexuella trakasserier

Men alla typer av inlägg kan enligt Daniel Johansson också provocera fram reaktioner som bryter mot gruppens egna regler – eller svenska lagar.

– Vi hade större problem tidigare, det kunde vara hot, hat och sexuella trakasserier. Vi har fått polisanmäla inlägg. Nu har folk blivit lite bättre på att sköta sig, säger Daniel Johansson. 

Känner du att du möjliggör det här beteendet genom att driva gruppen?

– Nej det känner jag inte, vi kontrollerar den här gruppen så pass bra.

Frivilligt och tidskrävande arbete

Gruppen växer fortfarande med ett par hundra medlemmar i veckan. De fem administratörerna lägger i snitt tre timmar om dagen på att hålla koll på inläggen. 

– Jag tycker ju att startar man en grupp som är öppen på det sättet så är man som administratör ansvarig för innehållet i gruppen, säger Daniel Johansson.

Vill se utbildning för gruppadministratörer

Han ser många fördelar med att samla lokala orter på sociala medier, bland annat eftersom det stärker samhörigheten. Men han tror inte att arbetet kommer bli mindre krävande i framtiden.

– Om den här typen av grupper fortsätter växa tror jag man kommer behöva någon form av utbildning som administratör, likt en ansvarig utgivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer